Social
Sfatul medicului / Alergiile de sezon în timpul pandemiei de Covid-19

Dr. Ștefan Cătălin, medic primar ORL în cadrul campusului medical Regina Maria Brașov, explică cititorilor www.brasov.net despre alergiile de sezon.
În contextul situaţiei de urgenţă şi al autoizolării apar exacerbări ale alergiilor preexistente de primavară, dar şi la persoanele care nu aveau aceste simptome înainte de a sta excesiv în case.
Rinita sau rinosinuzita alergică reprezintă o reacţie exagerată a pituitarei- mucoasa nazală – la alergeni obişnuiţi, cum ar fi praful de casă şi polenul. Praful de casă este compus în peste 70% din resturi de pe corpul uman, în special piele moartă şi exfoliată- care este hrană pentru acarieni. Aceste microorganisme prezintă o concetraţie foarte mare în perne, aşternuturi, saltele, pilote. Conform documentelor ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma), acreditate de OMS, rinita alergică este o problemă globală de sănătate, care afectează între 5% şi 50% din populaţia generală a globului.
Această inflamaţie se manifestă local prin balonizarea mucoasei ce capată un aspect palid şi produce congestie nazală şi hipersecreţie apoasă- rinoree. Simptomele binecunoscute ale acestei boli precum strănutul în salve, prurit-mâncărimi ale nasului, feţei şi ale pleopelor, lăcrimare şi înroşirea conjunctivei, ne afectează viaţa prin scăderea calităţii acesteia. La nivel de individ apar oboseala, irascibilitatea, lipsa de concentrare, durerile de cap, presiunea la nivelul frunţii, somn agitat şi practic ne împiedică să ne desfăşurăm activitatea normală de zi cu zi. Dacă pentru adulţi este o problemă care duce la scăderea eficienţei la locul de muncă, pentru copii duce la o scădere a randamentului la învăţătură, prin scăderea concentrării, ştergerea nasului foarte des, lăcrimarea excesivă care îi împiedică să citească şi la un grad de izolare socială prin deranjul produs de zgomotul de strănut şi mâncărimi imperioase ale nasului şi ochilor care necesită gratajul local- scărpinatul- imediat şi agresiv.
În acest context de simptome pacientul dă senzația că este răcit permanent și de obicei tratamentele cu antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene şi vasoconstrictoare nazale, luate fără prescripţie medicală, din diverse recomandări şi farmacii nu ajută cu nimic, ba din contră, pot fi dăunătoare cu exacerbări ale manifestărilor alergice. După cum este binecunoscută asocierea dintre hipersensibiliatea la aspirină, astm şi polipoza nazală, descrisă ca triada Widal- Samter. Practic consumul de antiinflamatoare nesteroidine poate duce la declanşarea crizelor de astm, apariţia urticariei şi angioedemului la aspirină care se combină ca reacţii alergice generale.
În condiţiile actuale în care suntem nevoiţi să ne petrecem poate dublul timpului în casă sunt necesare măsuri suplimentare de igienizare a locuinţelor. Dacă aşternuturile cu feţe de pernă se recomandă să le schimbăm o dată pe săptămână, în condiţiile actuale recomandăm schimbarea lor de 2-3 ori pe săptămână. Pernele, pilotele, saltele, sunt „magneţi” în ceea ce priveşte rezervorul din casă de acarieni. Pentru evitarea acestui lucru recomandăm schimbarea pernelor la 1-2 ani, a pilotele 4-5 ani si a saltelelor la 7-10 ani.
Diagnosticul în rinita alergică se pune pe baza examenului clinic ORL, evaluare endoscopică cu camera optică intranazală şi consult alergologic cu testare la alergeni. Suplimentar, o investigaţie imagistică la cazuri selectate, de tip Computer Tomograf nativ de sinusuri paranazale “ low-dose radiation” – adică cu o iradiere de ţesut ţintită pe segment cu cea mai mică doză de radiaţie existentă- se poate efectua în cadrul Campusului Medical Regina Maria Braşov. Această investigaţie ne poate ajuta să facem un diagnostic corect în evaluarea asocierii rinitei alergice cu alte patologii nazale care au ca rezolvare o intervenţie chirurgicală, precum hipertrofiei de cornete nazale, deviaţii de sept, polipoza nazală, rinosinuzita cronică polipoasă.
Tratamentul recomandat pentru rinita sau rinosinuzita alergică reprezintă o combinaţie între spray-ul intranazal pe baza de cortizon cu un antialergic oral. Activităţi de cercetare ştiinţifică sunt în desfăşurare la nivel global în scopul găsirii unui tratament ideal pentru această boală. În cadrul Campusului Medical Regina Maria Braşov se desfăşoară studii clinice de faza III ce includ folosirea de dispozite intranazale cu eliberare prelungită de diverse substanţe active dar şi terapia cu anticorpi monoclonali – sub îndrumarea mea ca medic primar ORL – investigator principal.
Social
VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara

Un accident în care au fost implicate un microbuz cu zece pasageri, între care şi cinci copii, şi un autoturism a avut loc, marţi după-amiază, pe DN 13, între Braşov şi Feldioara. Unsprezece persoane primesc îngrijiri medicale. Traficul în zonă se desfășoară pe un singur fir, alternativ, de la orele 14:30.
Accidentul s-a produs pe DN 13, între Braşov şi Feldioara, între un microbuz şi un autoturism.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a transmis că acolo au ajuns cinci echipaje SMURD şi două ambulanţe SAJ.
În microbuz erau 10 persoane, între care şi cinci copii, cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani, toate fiind conştiente, a precizat ISU Braşov.
„Conducătorul autoturismului este în stare mai gravă. Se intervine pentru acordarea asistenţei medicale şi evaluarea victimelor”, a arătat sursa citată.
Şi reprezentanţii Poliţiei Braşov au precizat că 11 persoane primesc îngrijiri medicale la locul accidentului şi că doar unul dintre şoferi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Cel de-al doilea şofer nu a putut fi testat până în acest moment.
Comunicatul INFOTRAFIC:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 13 Brașov – Sighișoara, la kilometrul 14+500 metri, în zona localității Feldioara, județul Brașov, un autoturism a fost implicat într-un impact cu un microbuz. În urma coliziunii, trei persoane din microbuz au fost rănite, primind îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.
Traficul se desfășoară pe un fir, alternativ, prin dirijare, estimându-se reluarea circulației în condiții normale în 45 de minute.

Social
Ministrul Educației consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și totodată, anunță că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională și la care nu participă un număr mare de elevi, potrivit Digi24.
„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.
De asemenea, ministrul a afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee, care stabilesc ce materii se predau și numărul de ore aferent fiecărei materii în parte în clasele de liceu.
„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.
Social
Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,94 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Marți, 02 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,33, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 5,15 la mie.
Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 180 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 116 au fost din Municipiul Brașov.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
-
Economicacum 2 zile
Revolut şi-a lansat propria bancă în România. Depozitele clienţilor sunt garantate în limita a 100.000 euro
-
Administrațieacum 2 zile
Criza locurilor de parcare din Centrul Civic îi impinge pe cei de la Digi la măsuri extreme: demolează o clădire pentru a face loc mașinilor
-
Socialacum 2 zile
Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident în lanţ pe DN 1, la Făgăraş. Un TIR şi trei autoturisme au fost implicate
-
Economicacum 2 zile
Mircea Lucescu a pierdut 122.000 euro într-o singură zi după ce o tranzacție de doar 590 lei a prăbușit acțiunile Romradiatoare Brașov, companie la care antrenorul de fotbal este acționar
-
Economicacum 2 zile
Un operator feroviar privat a ieftinit biletele pe ruta Braşov – Bucureşti. Vezi noile preţuri
-
Socialacum 2 zile
FOTO / Nesimţire la cote maxime în autobuzele RATBv. Tineri surprinşi cu picioarele călare pe scaune şi „uitând” paharele de cafea în mijlocul de transport în comun
-
Evenimentacum 3 zile
A avut loc cel mai puternic cutremur din acest an. Braşov, cel mai apropiat oraş de epicentrul seismului