Connect with us

Util

Sfatul avocatului / Răspunderea patrimonială a salariatului

Avatar

Publicat

pe

Alexandru Cosmin Gheorghe este avocat în Baroul Brașov cu o experiență de 14 ani și practician în insolvență, membru UNPIR având o practică de 12 ani. Specializare în drept penal, civil, administrativ, financiar, medical. El va fi la dispoziţia cititorilor brasov.net şi le va răspunde aici la întrebările pe care aceştia i le vor trimite pe emailul redactiei.

În afara dreptului principal de a încasa salariul și obligației principale de a presta munca, conform contractului individual de muncă, un salariat are și alte obligații izvorâte din lege, care pot conduce la răspunderea patrimonială a salariatului.

Publicitate

Dispoziţiile art. 254 alin. (1) din Codul Muncii, prevăd că: „Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor”.

Legiuitorul a calificat această formă de răspundere reparatorie, ca fiind  o răspundere civilă contractuală, însă prin utilizarea unor norme speciale, din legislația muncii, se derogă de la normele civile generale, care reglementează răspunderea contractuală.

Publicitate

Pentru antrenarea răspunderii patrimoniale a salariatului faţă de angajator, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe cerinţe:

  • – să existe o faptă ilicită a salariatului, faptă constând în încălcarea atribuţiilor, sarcinilor sau obligaţiilor de serviciu;
  • – fapta să fi fost săvârşită cu vinovăţie, chiar şi sub forma celei mai simple culpe;
  • – să existe un prejudiciu material suferit de angajator;
  • – să existe legătură de cauzalitate între faptă şi prejudiciu.

Din interpretarea logico-gramaticală a acestor norme juridice, dar și din practica constantă, rezultă că,  inexistenţa, fie şi doar a uneia dintre aceste condiţii, face ca răspunderea prevăzută de dispozițiile art. 254 alin. (1) din Codul Muncii să nu mai poată fi angajată.

Publicitate

Dovedirea întrunirii tuturor acestor condiţii revine angajatorului în acord cu prevederile art. 272 din Codul Muncii, conform cărora: „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”.

Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv, persoana care este parte a unui raport juridic de muncă tipic, trebuie să subziste la data producerii prejudiciului reclamat.

Fapta ilicită a salariatului trebuie să fie săvârşită în legătură cu munca sa. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii.

Publicitate

Statutul de salariat al persoanei care este autoare a prejudiciului presupune încheierea valabilă a contractului individual de muncă, avându-le ca părţi, pe angajatorul prejudiciat şi, respectiv, pe salariatul autor al prejudiciului.

În situația în care contractul ar fi nul, sau încetat mai înainte de săvârșirea faptei ilicite, persoana care a cauzat prejudiciul nu va răspunde patrimonial, ci, civil-delictual pentru fapta proprie, în temeiul dispozițiilor art. 1349, art. 1357 din  Codul civil.

Pentru a exista fapta ilicită a salariatului, care constă în încălcarea atribuţiilor, sarcinilor sau obligaţiilor de serviciu, reperul esenţial pentru probarea îndeplinirii acestei cerinţe este fişa postului salariatului.

Fișa postului este documentul prin care angajatorul stabileşte, aferent fiecărui post, responsabilităţile, atribuţiile, sarcininle şi obligaţiile de serviciu. Condiţia se justifică dat fiind faptul că dispozițiile art. 254 alin. (1) din Codul muncii precizează că paguba trebuie să fie rezultatul unei fapte a salariatului „în legătură cu munca” pe care o desfăşoară.

Spre exemplu fapta unui angajat care, în trafic, fără a fi în exercitarea atribuțiilor de serviciu, lovește din culpă un autoturism al angajatorului,  nu întrunește condițiile atragerii răspunderii salariatului, deși este evident că paguba produsă este în patrimoniul angajatorului său, ci atrage răspunderea civilă delictuală care se soluționează prin alte reguli și proceduri.

Răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi din vina şi în legătură cu munca lor.

Prejudiciul trebuie să fie suferit, direct de către angajator, adică persoana juridică cu care salaratul are raportul de muncă, iar nu şi de către o altă persoană (cum ar fi, spre exemplu, un alt salariat sau organ de conducere a aceluiași angajator, sau un terţ, client ori furnizor al angajatorului). În aceste din urmă ipoteze, se antrenează, după caz, fie răspunderea civilă delictuală, fie aplicarea regulilor specifice răspunderii civile a comitentului pentru fapta prepusului.

Totodată, prejudiciul trebuie să fie material, iar nu şi moral, răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi, din vina şi în legătură cu munca lor.

Vinovăţia constituie elementul subiectiv al răspunderii, care constă în atitudinea psihică a persoanei faţă de fapta sa şi consecinţele ei păgubitoare.

Vinovăţia presupune discernământul salariatului, respectiv, capacitatea acestuia de a-şi reprezenta fapta şi efectul ei păgubitor şi voinţa liberă, existentă în momentul săvârşirii faptei prejudiciabile.

Nu în ultimul rând, va trebui dovedită legătura de cauzalitate dintre fapta săvârșită de salariat și prejudiciul suferit de angajator.

Publicitate
Spune-ți părerea

Util

METEO / Cum va fi vremea până pe 14 martie în zona Brașovului și la munte

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 1 – 14 MARTIE

La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de 4 și 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3…5 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7…8 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade. Precipitații în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie și din nou, cu caracter local și temporar, începând cu 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință.

 

Publicitate

LA MUNTE
Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade și cea a minimelor de -3…-2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade și minime, în medie, de -9..-7 grade.

Publicitate

În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va crește treptat spre 0…2 grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6…-4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori va fi în creștere începând din data de 5 martie.

Citește mai mult

Util

Vremea se răcește în întreaga ţară. Informare meteo de vânt puternic, începând de sâmbătă dimineaţă

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo în ceea ce privește starea vremii, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă. Conform prognozei, vântul se va intensifica treptat, urmând să cuprindă cea mai mare parte a țării, pe parcursul zilei de sâmbătă.
Meteorologii anunţă că în zonele joase, rafalele vor ajunge la 45 – 55 de kilometri la oră, iar în zonele montane, până la 80 – 90 de kilometri la oră. Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile țării.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Publicitate

Interval de valabilitate: 27 februarie, ora 06:00 – 01 martie, ora 12:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului

Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (26/27 februarie) vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (27 februarie) în cea mai mare parte a țării. Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.
Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80…90 km/h.

Publicitate

Notă: La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește mai mult

Util

Atenţie şoferi! Se închide o stradă din Braşov. Autobuzul 24 îşi modifică temporar traseul

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Traficul rutier va fi închis pe strada Izvorului din Stupini, de la intersecția cu Strada Fagurului până la intersecția cu strada Bârsei, pentru lucrări de canalizare din cadrul proiectului „Extinderea sistemului de colectare și transport ape uzate și aducțiune apă potabilă în zona Brașov, Stupini, Feldioara“.

Restricția se va aplica de luni, 22 februarie și este estimată să dureze până pe 31 mai 2021. Lucrările se execută în carosabilul străzii Izvorului, vor începe din intersecția cu strada Fagurului și vor avansa către strada Bârsei. Pentru executarea acestora va fi necesară închiderea totală a traficului în intervalul orar 07.00 – 18.00 și restricționarea circulației pe partea drumului corespunzătoare tronsonului menționat, în secțiuni succesive, pe o lungime maximă de 54 metri.

Publicitate

Riveranii vor avea posibilitatea de acces pe str. Izvorului, atât dinspre str. Fagurului cât și dinspre str. Bârsei, cu excepția zonei de aproximativ 54.0 m pe care se execută lucrările.

Se modifică traseul liniei 24 – stațiile vor fi translatate pe str Fagurului

Publicitate

Având în vedere lățimea redusă a străzii Izvorului, partea carosabilă rămasa liberă în zonele afectate de lucrări nu permite accesul mijloacelor de transport în comun de pe linia 24, și, în consecință, în perioada 22.02.2021-31.05.2021, traseul acestora va fi deviat temporar pe strada Fagurului.

Schimbarea traseului liniei 24 va opera începând tot de luni, 22 februarie 2021, și va menținută pe perioada efectuării lucrărilor.

În aceste condiții, autobuzele ce deservesc linia 24 nu vor mai opri în următoarele stații:

  • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

    Publicitate

– stația „Stupini Centru” de pe Str. Bârsei;

– stația „Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativa” de pe Str. Izvorului;

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului.

  • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Postei:

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativă” de pe Str. Izvorului;

– stația capăt linia 40 „Izvorului” de pe Str. Izvorului.

În ceea ce privește noile opriri, de pe traseul deviat al liniei 24, acestea vor fi următoarele:

  • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

– stația liniilor 18 și 40 „Stupini Centru” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativa” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

  • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Poștei:

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativă” de pe Str. Fagurului.

Graficele de circulație nu vor fi afectate, iar afișele cu orele de treceri prin stații vor fi amplasate de mâine în noile stații de pe traseu, tabelele urmând a purta mențiunea ”Valabil din 22 februarie 2021”.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>