Connect with us

Fapt divers

Sentință de 5 ani de închisoare pentru Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, prezent în județul Brașov prin Nitroporos Făgăraș și Viromet Victoria

Redactia

Publicat

pe

Unul dintre cei mai bogați oameni din Romania, miliardarul Ioan Niculae (66 de ani), patronul holdingului Interagro și al clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat definitiv, joi, 18 februarie, la 5 ani de închisoare pentru corupție, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Publicitate

Ioan Niculae urmează să fie încarcerat în aceestă seara. Minuta sentinței umrmează să fie publicată.

Decizia a fost data de Curtea de Apel București. În faza de fond a procesului, Tribunalul București îl condamnase la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență.

Publicitate

În același dosar, soția miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata, în faza de fond a procesului, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala și complicitate la spălare a banilor. Curtea de Apel București a menținut aceasta pedeapsa.

În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și fost președinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenta, iar Viorel Barac (director general al Interagro) a primit 3 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscala și spălare de bani.

Publicitate

Pe 27 ianuarie, procurorul DNA a cerut magistraților majorarea pedepselor pentru care este judecat Ioan Nicolae. Maximum de pedeapsa pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influenta. O pedeapsa care ar putea ajunge la 15 ani de închisoare.

Citește și: Curiosul caz al miliardarului Ioan Niculae. Cum s-a internat în Italia înaintea ultimului termen din procesul pentru corupție. DNA: „Cerem 15 ani de închisoare”

Acuzațiile DNA

Publicitate

În 26 aprilie 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecata a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SĂ și SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influenta, în forma continuata, instigare la evaziune fiscala și instigare la spălare de bani, și a lui Gheorghe Bunea Stancu, și el condamnat în dosarul „Mita la PSD”, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru trafic de influenta.

De asemenea, au fost trimiși în judecata Mariana Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro SĂ, la data faptelor, pentru
complicitate la evaziune fiscala și complicitate la spălare de bani, Viorel Barac, director general aceleiași societăți, la data faptelor, pentru evaziune fiscala și spălare de bani, dar și SC Interagro SĂ, pentru evaziune fiscala și spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL și SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscala și spălare de bani.

În rechizitoriul procurorilor se arata că, în perioada august 2008 – martie 2009, intre SC Interagro SĂ și SC Libarom Agri SRL, societate specializata în producție agricola și tranzacții cu produse agricole, a fost încheiat și derulat un contract fictiv având că obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale – brelocuri, post-it-uri și standuri – pentru Interagro.

În urma încheierii și derulării contractului respectiv, în baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenta contabila cheltuieli deductibile în suma totala de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arătau că, în aceeași perioada, Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea „unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele fata de care s-a dispus trimiterea în judecata că persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei „mama” – Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firma de către eventuali creditori în cazul existentei unor datorii, dar și de a finanță unele afaceri din cadrul grupului fară a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.).

„În acest fel a fost finanțată cu 5 milioane de euro firma Intervitt – divizia de vinificație a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlata tot de inculpatul Ioan Niculae”, arata DNA într-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro și Libarom Agri s-a făcut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri.

„Inculpații au beneficiat și de ajutorul președintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispoziția lui Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plaților către firma SC Libarom Agri SRL și de reintroducerea sumelor de bani << spălate >> în circuitul civil”, se mai preciza în comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscala, inițiat și coordonat de Ioan Niculae a avut că urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentând TVA în suma de 6.886.550 lei și impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai arătat că, în perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini și a altei persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilitați fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

„Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegala, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeana prin procedura de << infringement >>, pentru încălcarea normelor privind concurenta neloiala și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 milioane euro că urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii)”, menționă DNA.

În acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de 2 milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme președinte al CJ Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, „un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obținut în urma distribuirii îngrășămintelor livrate de Interagro în județele din jurul Brailei”.

În cauza, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin Interagro și Intervitt până la concurenta sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusa măsură asiguratorie a sechestrului asupra parților sociale ale SC Intervitt.

Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Studenţii Universităţii Transilvania au acces gratuit la imprimante 3D. Îşi pot printa orice obiect necesar proiectelor din facultate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Universitatea Transilvania din Brașov a inaugurat astăzi un centru de printare 3D, gratuit, dedicat studenților. Astfel, toți studenții UNITBV vor avea la dispoziție 8 imprimante 3D, pe care vor putea printa diverse obiecte necesare proiectelor la facultate.

Publicitate

Indiferent de facultatea ori specializarea la care studiază, fie că vorbim de profil ingineresc ori de profil uman, toți studenții Universității vor avea acces gratuit la aceste imprimante, iar consumabilele vor fi puse la dispoziție de Universitatea Transilvania din Brașov.

În permanență, la centrul de printare vor exista studenți voluntari, de la Facultatea de Design de produs și Mediu care îi vor ajuta pe colegii lor să printeze.

Publicitate

Cele 8 imprimante, model Prusa, printează obiecte în format 3D, cu polimeri – mase plastice. Dimensiunea maximă a unui obiect ce poate fi printat este de maximum 20 de centimetri. Imprimantele au costat în total aproximativ 12.000 de euro, iar pentru amenajarea centrului au fost investiți peste 150.000 de lei, bani din fonduri proprii ale Universității.

Centrul de printare 3D se află pe Colina Universității, în corpul A. Și tot aici se află și unul dintre spațiile centrului de scriere academică, singurul de acest fel din România. Centrul de scriere este deschis tuturor studenților Universității și își propune să-i ajute pe studenți să elaboreze corect o lucrare academică.

Publicitate

„Ne-am propus să avem mai multe puncte de atracție pentru studenți. Astăzi vă arătăm doar o parte dintre ele: centrul de printare, centrul de scriere și terasa corpului A. În cursul acestui an urmează să inaugurăm și alte zone dedicate studenților, zone care sperăm să aducă o schimbare în bine și astfel tinerii să-și dorească să petreacă cât mai mult timp în spațiile universității”, a declarat Rectorul Universității Transilvania din Brașov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Pe lângă cele două centre din corpul A, pe acoperișul clădirii a fost amenajată și o terasă deschisă, unde studenții își pot petrece timpul liber și de unde pot vedea panorama întregului oraș.

Citește mai mult

Fapt divers

FOTO / Descoperire arheologică fără precedent: trăsură conservată aproape perfect, în apropiere de Pompeii

Redactia Brasov

Publicat

pe

O echipă de arheologi italieni a descoperit o trăsură ceremonială antică, din perioada romană, în apropiere de zidurile orașului Pompeii.

Publicitate

Trăsura ceremonială antică, scoasă la iveală de arheologi, a fost descoperită în apropierea grajdurilor unei antice vile romane, lângă orașul Pompeii, distrus în anul 79, în urma erupției vulcanului Vezuviu.

Experții, potrivit BBC, consideră că trăsura romană era folosită în timpul festivităților și paradelor, fiind într-o stare „excelentă de conservare”.

Publicitate

Trăsura ceremonială are componente de fier, bronz și decorațiuni din cositor, dar și funii și elemente florale decorative sculptate, aproape intacte.

Arheologii au lucrat aproape două luni la dezvelirea trăsurii, pentru ca aceasta să nu fie afectată sub nicio formă.

Publicitate

„Această descoperire este una extraordinară, care ne ajută să înțelegem mai bine lumea antică. Luând în considerare faptul că izvoarele istorice ne arată că astfel de trăsuri erau folosite de preotese și femei, nu putem exclude posibilitatea ca trăsura să fi fost folosită în timpul ritualurilor sau ceremoniilor de căsătorie”, a spus Massimo Osanna, directorul sitului arheologic, citat de BBC.

Citește mai mult

Fapt divers

O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită, în urma unui incendiu din 1946. Truda brașovenilor de odinioară a dus însă la reîmpădurire muntelui

Avatar

Publicat

pe

Muntele Tâmpa aparține de masivul Postăvaru și este înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. Muntele Tâmpa este constituit din formațiuni calcaroase ca urmare a încrețirii scoarței terestre. Înălțimea maximă atinsă este de 950 de metri și se află la aproape 400 de metri deasupra orașului „de sub Tâmpa”.

Publicitate

Tâmpa este un adevărat brand pentru orașul Brașov. Frumusețea muntelui este apreciată de toți turiștii. Mare parte din cele 150 de hectare este instituită ca rezervație naturală de tip florisitc, faunistic și peisagistic. Din nefericire, la mijlocul secolului al XX-lea toată vegetația a fost distrusă în urma unor incendii masive. Zona a fost refăcută de oameni, care au cărat pământ în coşuri şi au replantat copacii.

„Braşovul este printre puţinele oraşe care care au o arie protejată în intravilan. Traseele turistice au fost amenajate încă din secolul al XIX-lea de cluburile de turism montan de la acea vreme, de precursorii salvamontiştilor de astăzi. Traseele datează din jurul anului 1870 şi au fost gândite pentru promenadă deasupra oraşului”, povesteşte Dorina Mihai, de la Agenţia Metropolitană Braşov, custodele muntelui, potrivit Adevărul.

Publicitate

Ce trasee sunt pe muntele Tâmpa?
Turiștii care vor să ajungă în vârful Muntelui Tâmpa, pot să aleagă dintre patru trasee, fiecare cu grad diferit de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

video

Pe traseu oamenii pot admira două specii de plante ce trăiesc numai în România: crucea voinicului şi obsiga bârsană. Totodată, muntele reprezintă casa aproape a 35% din totalul speciilor de fluturi din ţară. În lunile iulie şi august aceștia pot fi admiraţi în toată splendoarea lor, având o multitudine de culori.

Publicitate

Cum a fost reîmpădurit Tâmpa?
Incendiile de la mijlocul secolului al XX-lea au lăsat muntele „dezbrăcat”. Oamenii s-au strâns și au dovedit că acolo unde este dorință totul este posibil, reușind să planteze copaci.

Incendiile de pădure din august 1946 au fost devastatore. O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită. Se vedea doar stâncă. Locuitorii de atunci ai oraşului au dat dovadă de o dorinţă extraordinară. Au cărat pământ în coşurile de nuiele, mergând pe jos, şi au replantat pădurea care se vede astăzi, a declarat Dorina Mihai pentru sursa citată mai sus.

video

Numele lui Stalin pe Muntele Tâmpa
Nu multă lume știe, însă Muntele Tâmpa a mai avut de suferit în anii ’50, când Braşovul a devenit oraşul Stalin. Deși pare greu de crezut pe munte a fost scris numele dictatorului rus sculptat practic în brazi.

Publicitate

În prezent, numele fostului dictator este greu de descifrat, deoarece brazii s-au amestecat cu foioase, dar, în sezonul rece, se poate distinge numele fostului lider născut în Georgia.

sursa: shtiu.ro / foto: wikipedia

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>