Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Sentință de 5 ani de închisoare pentru Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, prezent în județul Brașov prin Nitroporos Făgăraș și Viromet Victoria

Publicitate

Publicat

pe

Unul dintre cei mai bogați oameni din Romania, miliardarul Ioan Niculae (66 de ani), patronul holdingului Interagro și al clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat definitiv, joi, 18 februarie, la 5 ani de închisoare pentru corupție, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Publicitate

Ioan Niculae urmează să fie încarcerat în aceestă seara. Minuta sentinței umrmează să fie publicată.

Decizia a fost data de Curtea de Apel București. În faza de fond a procesului, Tribunalul București îl condamnase la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență.

În același dosar, soția miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnata, în faza de fond a procesului, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala și complicitate la spălare a banilor. Curtea de Apel București a menținut aceasta pedeapsa.

Publicitate

În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și fost președinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenta, iar Viorel Barac (director general al Interagro) a primit 3 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscala și spălare de bani.

Pe 27 ianuarie, procurorul DNA a cerut magistraților majorarea pedepselor pentru care este judecat Ioan Nicolae. Maximum de pedeapsa pentru instigare la evaziune fiscala, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influenta. O pedeapsa care ar putea ajunge la 15 ani de închisoare.

Citește și: Curiosul caz al miliardarului Ioan Niculae. Cum s-a internat în Italia înaintea ultimului termen din procesul pentru corupție. DNA: „Cerem 15 ani de închisoare”

Acuzațiile DNA

În 26 aprilie 2016, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecata a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SĂ și SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influenta, în forma continuata, instigare la evaziune fiscala și instigare la spălare de bani, și a lui Gheorghe Bunea Stancu, și el condamnat în dosarul „Mita la PSD”, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru trafic de influenta.

Publicitate

De asemenea, au fost trimiși în judecata Mariana Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro SĂ, la data faptelor, pentru
complicitate la evaziune fiscala și complicitate la spălare de bani, Viorel Barac, director general aceleiași societăți, la data faptelor, pentru evaziune fiscala și spălare de bani, dar și SC Interagro SĂ, pentru evaziune fiscala și spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL și SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscala și spălare de bani.

În rechizitoriul procurorilor se arata că, în perioada august 2008 – martie 2009, intre SC Interagro SĂ și SC Libarom Agri SRL, societate specializata în producție agricola și tranzacții cu produse agricole, a fost încheiat și derulat un contract fictiv având că obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale – brelocuri, post-it-uri și standuri – pentru Interagro.

În urma încheierii și derulării contractului respectiv, în baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenta contabila cheltuieli deductibile în suma totala de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arătau că, în aceeași perioada, Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea „unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele fata de care s-a dispus trimiterea în judecata că persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei „mama” – Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firma de către eventuali creditori în cazul existentei unor datorii, dar și de a finanță unele afaceri din cadrul grupului fară a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.).

„În acest fel a fost finanțată cu 5 milioane de euro firma Intervitt – divizia de vinificație a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlata tot de inculpatul Ioan Niculae”, arata DNA într-un comunicat de presa.

Publicitate

Conform sursei citate, încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro și Libarom Agri s-a făcut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri.

„Inculpații au beneficiat și de ajutorul președintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispoziția lui Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plaților către firma SC Libarom Agri SRL și de reintroducerea sumelor de bani << spălate >> în circuitul civil”, se mai preciza în comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscala, inițiat și coordonat de Ioan Niculae a avut că urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentând TVA în suma de 6.886.550 lei și impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai arătat că, în perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini și a altei persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilitați fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Publicitate

„Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegala, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeana prin procedura de << infringement >>, pentru încălcarea normelor privind concurenta neloiala și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 milioane euro că urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii)”, menționă DNA.

În acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de 2 milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme președinte al CJ Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, „un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obținut în urma distribuirii îngrășămintelor livrate de Interagro în județele din jurul Brailei”.

În cauza, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin Interagro și Intervitt până la concurenta sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusa măsură asiguratorie a sechestrului asupra parților sociale ale SC Intervitt.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes