Connect with us
Publicitate

Economic

Senatul a aprobat majorarea impozitelor pe case

Publicat

pe

Publicitate

Senatul a aprobat, miercuri, modificările la ordonanța 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată.

Senatorii au adoptat cu 67 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și o abținere raportul comisiei Buget-Finanţe la Ordonanța Guvernului16/2022 pentru modificarea Codului fiscal.

Senatorii au menţinut textul din Codul Fiscal referitor la cotele de impozitare, cuprinse între 0,08 şi 0,2%, dar au modificat valoarea impozabilă a imobilelor, care se va calcula în funcţie de materialele din care sunt construite. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotarare a consiliului local, îar în cazul Capitalei prin hotărâre CGMB.

Camera Deputaților este for decizional.

Publicitate

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea recent că prin descentralizare autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe, iar Ministerul de Finanţe va aproba norme de aplicare.

„Trebuie să luăm în calcul că avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2% din PIB, media europeană fiind de 4,6. Vrem să trăim ca afară… (…) Asociația Municipiilor din România ne-a transmis că nu se poate aplica grila și să amânăm doi ani de zile. Asociațiile municipiilor și orașelor au spus că nu s-a terminat digitalizarea sistemului și că nu se poate aplica grila notarială. Atunci s-a luat decizia să descentralizezi către autoritățile locale. Am descentralizat aceste taxe către autoritățile locale. Poate unele autorități locale nu vor să facă nicio majorare. Dar o diferențiere trebuie să existe. Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte județe”, a declarat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes