Connect with us
Publicitate

Politics

Senatorul Irineu Darău, denunţ penal împotriva ministrului Adrian Veştea şi primarului din Râşnov: „Au încălcat legea timp de 11 ani”

Publicat

pe

Publicitate

Senatorul USR Irineu Darău a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu, acuzân că cei doi au încălcat legea timp de 11 ani şi au adus Râşnovului un prejudiciu de jumătate de million de lei.

Senatorul Irineu Darău a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un prejudiciu de minimum 500.000 lei adus Râşnovului de către naşul Adrian-Ioan Veştea şi finul Liviu Cătălin Butnariu, care – în mod ilegal şi cu ocolirea Consiliului Local – au favorizat vreme de 11 ani o societate care transporta turişti fără să achite niciun leu oraşului pentru folosinţa drumului public, se precizează într-un comunicat oficial. În urma depunerii denunţului, cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Denunţul depus împotriva binomului naş-fin care a folosit domeniul oraşului şi bugetul Râşnovului în interes propriu vizează „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, fiind îndeplinite elementele constitutive ale acestei infracţiuni: dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art 13^2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1 Cod Penal”, arată senatorul, potrivit news.ro.

”Îi invit pe domnul ministru Veştea şi pe actualul primar să explice cetăţenilor cum a existat şi cum a continuat acel protocol nelegal şi păgubos pentru comunitate. Sub titulatura de „transport sezonier de agrement”, consider că Veştea şi Butnariu au încălcat legislaţia şi au comis abuzuri în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Aceştia nu au aprobat ruta/traseul, programul sezonier/zilnic/orar şi nu au concesionat serviciul conform legislaţiei, creând un prejudiciu de cel puţin 500.000 lei UAT Râşnov”, declară Irineu Darău.

Publicitate

Acesta consideră că trebuie verificată suspiciunea că fostul primar Veştea şi actualul primar Butnariu au obţinut foloase necuvenite în urma folosirii ilegale a domeniului public ca urmare a încheierii protocolului nelegal între UAT Râşnov şi firma SC Transilvania Train SRL.

”De asemenea, prin plângerea penală, Irineu Darău solicită verificarea eventualelor foloase materiale directe sau indirecte obţinute din reclamele afişate pe trenuleţele respective care promovau Restaurant Promenada, în ciuda prevederilor exprese prin care transportatorului îi era interzisă reclama şi publicitatea.

Potrivit senatorului, ”Promenada Sisi SRL, firma aferentă Restaurantului Promenada, are în structura acţionariatului următoarele persoane: Ungureanu Constantin, Liviu Călin Butnariu (actualul primar al Râşnovului) şi Fugaroiu Nicolae (socrul fostului primar Adrian-Ioan Veştea).“

”La data de 16.09.2010, Primăria Râşnov, condusă atunci de Adrian-Ioan Veştea, a încheiat un protocol de colaborare cu SC Transilvania Train SRL, având ca obiect: “colaborarea în vederea desfăşurării de transport de agrement pe raza oraşului Râşnov, prin folosirea unui vehicul rutier pentru transport turistic şi de agrement”, protocol prin care s-a dat acces gratuit pentru o perioadă de un an, pe un drum care aparţine domeniului public al UAT Râşnov, drum închis pentru alte vehicule. Mai exact, SC Transilvania Train SRL a avut drept de folosinţă exclusivă asupra drumului în cauză. La data de 16.09.2010, Primăria Râşnov a emis un aviz de funcţionare privind mijlocul de transport destinat activităţii specificate în cadrul protocolului de colaborare anterior menţionat. Ulterior, prin nu mai puţin de 7 acte adiţionale netrecute prin Consiliul Local, protocolul de colaborare a fost prelungit de Primăria Râşnov, inclusiv în mandatul de primar al lui Liviu Călin Butnariu, până la data de 31.12.2021”, spune reprezentantul USR.

Irineu Darău mai afirmă că ”nici protocolul de colaborare, nici anexele ulterioare nu au făcut obiectul unei decizii de hotărâre de consiliu local, fiind semnate exclusiv prin voinţa celor doi primari şi a aparatului administrativ al UAT Râşnov, încălcând astfel prevederile legale în vigoare în momentul comiterii faptelor”.

„Protocolul şi anexele se regăsesc într-un răspuns târziu al Primăriei Râşnov către cabinetul senatorial. Protocolul menţionat nu are niciun temei legal. Veştea şi Butnariu au ignorat faptul că dreptul de proprietate publică este exercitat conform legii de către Consiliul Local. Încălcând legea, protocolul nu a fost trecut prin Consiliul Local şi nu a adus niciun folos financiar comunităţii râşnovene, în vreme ce operatorul privat a obţinut monopol şi profituri cumulate de peste 8 milioane RON”, arată parlamentarul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes