Connect with us
Publicitate

Social

Senatorii au aprobat anularea amenzilor pentru românii care nu au completat formularul de localizare a pasagerului la intrarea în țară

Publicat

pe

Vești bune pentru mii de români care au fost amendați din cauză că nu au completat formularul digital la intrarea în țară. Senatorii au adoptat în unanimitate o propunere legislativă pentru anularea acestor sancțiuni primite în perioada pandemiei, anunță agerpres.ro.

Publicitate

„Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Amenzile (…) care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii. Amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, prevede propunerea legislativă.

În expunerea de motive se arată că după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență mii de oameni au primit amendă după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au știut sau nu au reușit să completeze formularul de localizare a pasagerului. În plus, de multe ori datele din platforma electronică nu ajungeau la Direcțiile de Sănătate Publică din cauza unor erori tehnice sau a unor probleme birocratice.

„Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României. În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se mai arată în expunerea de motive.

Publicitate

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes