Connect with us
Publicitate

Administrație

Semafoarele din giratoriile din Braşov, pe galben intermitent până la finalul anului

Publicat

pe

Primăria a obţinut o amânare pentru finalizarea sistemului de management al traficului din Braşov, care include şi semafoarele din giratorii

Primăria Braşov a primit acordul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pentru prelungirea termenului de implementare unui proiect cu finanţare europeană (prin Programul Operaţional Regional) privind implementarea unui sistem centralizat de monitorizare a traficului rutier din oraş. În acest proiect au fost incluse semafoarele de la trecerile de pietoni din municipiul Braşov, unele dintre ele montate încă din primăvară, dar care nu au fost puse în funcţiune, dar şi amenajarea unui dispecerat într-o fostă centrală termică de cartier de pe strada Hărmanului, transmite bzb.ro.

Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat în anul 2020, în mandatul fostului primar, şi, iniţial, implementarea trebuia să se încheie în 31 decembrie 2023. Cum acest termen nu a putut fi respectat de municipalitate, aceasta a solicitat Autorităţii de Management a Programului Operaţional „etapizarea” proiectului, astfel încât să poată beneficia de finanţare în ciclul bugetar european 2021 – 2027. Răspunsul a fost afirmativ, noul termen stabilit de instituţia finanţatoare fiind 31 decembrie 2024.

Pentru ca Primăria Braşov să poată depune dosarul de finanţare pentru perioada de programare 2021 – 2027, va fi nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, aceasta urmând a fi supusă aprobării în şedinţa de plen de joi, 30 mai.

Publicitate

Peste 5 milioane de la bugetul local

Conform contractului de finanţare semnat în anul 2020, valoarea proiectului era estimată la  37.166.563 lei cu TVA, iar în proiectul de hotărâre ce urmează a fi votat joi se menţionează că în etapa a doua de implementare (cea pentru care a fost solicitată finanţarea în ciclul bugetar european 2021 – 2027) mai sunt de realizat lucrări şi servicii în valoare de 17.835.108 lei, din care 5.193.366 lei vor fi suportate de la bugetul local.

Semafoarele din giratorii, marea „provocare”   

Prin acest proiect, în această primăvară, au fost montate semafoare la trecerile de pietoni de la mai multe sensuri giratorii din oraş, însă acestea nu au fost puse în funcţiune.

De altfel, recent, într-o conferinţă de presă, fostul primar al Braşovului, George Scripcaru (care candidează pentru un nou mandat) a spus că primarul Allen Coliban nu va avea curajul de a porni semafoarele înainte de 9 iunie. De asemenea, în opinia fostului edil, implementarea acestui proiect s-a făcut greşit, el afirmând că, în primă fază, trebuia amenajat dispeceratul, fără de care aceste semafoare nu pot funcţiona eficient.

Pe de altă parte, în primăvara acestui an, după ce au apărut primele semafoare montate prin acest proiect, reprezentanţii municipalităţii au explicat că acestea vor fi sincronizate şi nu vor duce la o blocare a traficului.

Cert este că, deşi multe semafoare au fost montate, de mai multe luni, acestea nu au fost puse în funcţiune. Cele mai multe dintre ele sunt acum pe „galben intermitent”, adică au valoare de „avertisment” pentru şoferi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes