Connect with us

Util

Seleniul și nucile braziliene

Știri Brașov

Publicat

pe

Daniela Furnea, inginer biotehnolog
și nutriționist consultant
în cadrul Medlife Brașov
Online: www.facebook.com/
nutritionist.brasov.danielafurnea/

Seleniul este un mineral esențial necesar imunității, sănătății tiroidiene, protecției antioxidante și multe altele. Aportul său trebuie să fie corect – prea mult sau prea puțin pot avea ambele efecte adverse.

Publicitate

Carența și intoxicația cu seleniu

Deficitul de seleniu prezintă manifestări precum: oboseală, oboseală musculară, dereglări de creștere, sterilitate, insuficiență pancreatică, creștere a colesterolului, infecții recurente (un sistem imunitar slăbit).

Publicitate

Intoxicația cu seleniu (se produle la un aport de peste 5mg/zi) se numește selenoză și se caracterizează prin: căderea unghiilor, a părului, carii dentare, halenă cu miros de usturoi, insuficiență hepatică, neuropatii, dermatite.

Doza de seleniu

Publicitate

Limita maximă sigură de seleniu este de 800  μg/zi, totuși, pentru siguranță, limita superioară oficială este de 400 μg/zi.


Acțiuni benefice:

Combate inflamația și îmbunătățește răspunsul imun

Publicitate

Seleniul blochează activarea NF-kB, principalul controlor al inflamației din organism. Ca urmare, mai puține substanțe inflamatorii sunt eliberate în fluxul sanguin.

Un aport adecvat de seleniu poate scădea, de asemenea, markerul inflamator CRP, care este ridicat în multe boli inflamatorii și autoimune.

Este vital pentru o tiroidă sănătoasă

La nivelul tiroidei, seleniul este necesar pentru funcția antioxidantă și pentru metabolismul hormonilor tiroidieni.

Un studiu realizat pe un lot de 1900 de pacienti arată că tiroidita autoimună Hashimoto, poate fi controlată cu seleniu, care pare să contribuie la reducerea nivelului anticorpilor anti-tireoperoxidază.

Poate reseta ritmul circadian

Seleniul ajută la restabilirea unui ritm circadian dezechilibrat, care afectează adesea persoanele cu insomnie.

Susține o stare de spirit echilibrată

S-a demonstrat atât în studii clinice cât și în studii preclinice faptul că seleniul poate preveni tulburările depresive.

Are o acțiune antioxidantă

Seleniul protejează proteinele, lipidele şi acizii nucleici de acţiunea moleculelor oxidante. Activitatea sa antioxidantă este similară cu cea a vitaminei E.

De asemenea, la valori cuprinse între 50-200 μg/zi seleniul poate preveni manifestările toxice ale unor metale grele precum: arseniu, mercur, argint, plumb, platină.

Acțiunea antioxidantă a seleniului poate fi considerată o acțiune anti-îmbatrânire.

Menține inima sănătoasă

Printr-un studiu observațional s-a demonstrat că pacienții care au suferit un infarct miocardic, dar au avut o alimentație mai bogată în seleniu au prezentat o șansă mult mai scăzută de a suferi un nou infarct.

Nucile braziliene

Nucile braziliene conțin una din cele mai mari concentrații de seleniu din toate fructele cu coajă lemnoasă.

O nucă braziliană de 5g conține aproximativ 100 μg de seleniu.

Consumul maxim recomandat de nuci braziliene este de 3-4 nuci/zi la adulți și copii peste 14 ani.

Valori nutriționale pentru 100g Nuci braziliene:

700 calorii

14g proteine

66g grăsimi

12g carbohidrați

Publicitate
Spune-ți părerea

Util

METEO / Cum va fi vremea până pe 14 martie în zona Brașovului și la munte

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 1 – 14 MARTIE

La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de 4 și 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3…5 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7…8 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade. Precipitații în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie și din nou, cu caracter local și temporar, începând cu 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință.

 

Publicitate

LA MUNTE
Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade și cea a minimelor de -3…-2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade și minime, în medie, de -9..-7 grade.

Publicitate

În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va crește treptat spre 0…2 grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6…-4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori va fi în creștere începând din data de 5 martie.

Citește mai mult

Util

Vremea se răcește în întreaga ţară. Informare meteo de vânt puternic, începând de sâmbătă dimineaţă

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo în ceea ce privește starea vremii, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă. Conform prognozei, vântul se va intensifica treptat, urmând să cuprindă cea mai mare parte a țării, pe parcursul zilei de sâmbătă.
Meteorologii anunţă că în zonele joase, rafalele vor ajunge la 45 – 55 de kilometri la oră, iar în zonele montane, până la 80 – 90 de kilometri la oră. Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile țării.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Publicitate

Interval de valabilitate: 27 februarie, ora 06:00 – 01 martie, ora 12:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului

Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (26/27 februarie) vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (27 februarie) în cea mai mare parte a țării. Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.
Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80…90 km/h.

Publicitate

Notă: La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește mai mult

Util

Atenţie şoferi! Se închide o stradă din Braşov. Autobuzul 24 îşi modifică temporar traseul

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Traficul rutier va fi închis pe strada Izvorului din Stupini, de la intersecția cu Strada Fagurului până la intersecția cu strada Bârsei, pentru lucrări de canalizare din cadrul proiectului „Extinderea sistemului de colectare și transport ape uzate și aducțiune apă potabilă în zona Brașov, Stupini, Feldioara“.

Restricția se va aplica de luni, 22 februarie și este estimată să dureze până pe 31 mai 2021. Lucrările se execută în carosabilul străzii Izvorului, vor începe din intersecția cu strada Fagurului și vor avansa către strada Bârsei. Pentru executarea acestora va fi necesară închiderea totală a traficului în intervalul orar 07.00 – 18.00 și restricționarea circulației pe partea drumului corespunzătoare tronsonului menționat, în secțiuni succesive, pe o lungime maximă de 54 metri.

Publicitate

Riveranii vor avea posibilitatea de acces pe str. Izvorului, atât dinspre str. Fagurului cât și dinspre str. Bârsei, cu excepția zonei de aproximativ 54.0 m pe care se execută lucrările.

Se modifică traseul liniei 24 – stațiile vor fi translatate pe str Fagurului

Publicitate

Având în vedere lățimea redusă a străzii Izvorului, partea carosabilă rămasa liberă în zonele afectate de lucrări nu permite accesul mijloacelor de transport în comun de pe linia 24, și, în consecință, în perioada 22.02.2021-31.05.2021, traseul acestora va fi deviat temporar pe strada Fagurului.

Schimbarea traseului liniei 24 va opera începând tot de luni, 22 februarie 2021, și va menținută pe perioada efectuării lucrărilor.

În aceste condiții, autobuzele ce deservesc linia 24 nu vor mai opri în următoarele stații:

  • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

    Publicitate

– stația „Stupini Centru” de pe Str. Bârsei;

– stația „Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativa” de pe Str. Izvorului;

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului.

  • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Postei:

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativă” de pe Str. Izvorului;

– stația capăt linia 40 „Izvorului” de pe Str. Izvorului.

În ceea ce privește noile opriri, de pe traseul deviat al liniei 24, acestea vor fi următoarele:

  • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

– stația liniilor 18 și 40 „Stupini Centru” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativa” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

  • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Poștei:

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativă” de pe Str. Fagurului.

Graficele de circulație nu vor fi afectate, iar afișele cu orele de treceri prin stații vor fi amplasate de mâine în noile stații de pe traseu, tabelele urmând a purta mențiunea ”Valabil din 22 februarie 2021”.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>