Connect with us
Publicitate

Social

Șeful unei secții ATI: Dacă aveți o cameră în care încap cinci oameni, cum puneți zece în ea?

Publicat

pe

Publicitate

În secțiile de terapie intensivă din spitalele românești, valul doi al pandemiei a produs deja o undă de șoc. Cazurile grave sunt din ce în ce mai numeroase, iar în secțiile de terapie intensivă paturile libere sunt aproape inexistente.

Șeful secției ATI a Spitalului Județean Alba Iulia, Silviu Tuzeș a vorbit cu reporterii de la Recorder, despre lipsa locurilor din spitale și despre cât de pregătit este sistemul medical de impactul cu epidemia de coronavirus.

”Mă întrebați dacă nu vor mai fi locuri în țară, ce se întâmplă cu pacienții: dacă dumneavoastră aveți o cameră în care încap cinci oameni, cum puneți zece în ea? Asta să-i întrebați pe domnul ministru al Sănătății, pe domnul prim-ministru, pe domnii de la Parlament” le-a spus Silviu Tuzeș.

Toate locurile din secția ATI a Spiralului Județean Alba sunt ocupate complet.

Publicitate

Recorder a încercat să stea de vorbă cu cât mai mulți medici de terapie intensivă pentru a înțelege cât de puternic ne-a lovit valul doi al pandemiei.

Șapte dintre ei au găsit timpul și puterea de a le spune celor de afară, încă o dată, că temerea lor cea mai mare e tot mai aproape să devină realitate: „Vom alege cine trăiește și cine moare”.

Doctorul Silviu Tuzeș, șeful secție ATI de la Spitalul Județean Alba Iulia și răspunsul său pentru Recorder:

”Am umplut locurile pentru Covid. Noi trebuie să tratăm și pacienții non-Covid. Avem 28 de paturi cu totul, iar 10 sunt Covid. Starea lor este gravă, unii ventilați non-invaziv, alții intubați.

Majoritatea au între 60 și 70 și ceva de ani. Am avut și tineri, dar în ultima vreme cei mai mulți trecuți de 60, majoritatea cu comorbidități, diabet, hipertensiune, insuficiență renală.

Noi avem, la nivel național, mai puține paturi ATI decât alte țări. Asta face ca la noi mortalitatea să fie mai mare, pentru că alții, având mai multe paturi, își permit să ia pacienții în terapie intensivă într-o stare mai bună, fără o depreciere respiratorie avansată. Asta este explicația științifică pentru faptul că în România mortalitatea este mai mare la terapie intensivă decât în alte țări din Europa.

Când nu mai avem locuri, pacientul este dirijat spre alte spitale, în funcție de numărul de locuri libere. Asta o să facem de mâine. Sau de astăzi. Majoritatea pacienților vor internare. Dar nu avem locuri în spitale sau avem foarte puține.

Mă întrebați dacă nu vor mai fi locuri în țară, ce se întâmplă cu pacienții: dacă dumneavoastră aveți o cameră în care încap cinci oameni, cum puneți zece în ea? Asta să-i întrebați pe domnul ministru al Sănătății, pe domnul prim-ministru, pe domnii de la Parlament.

Cifrele sunt îngrijorătoare. Ar trebui ca oamenii să deschidă ochii, că nu e de joacă. O parte din pacienți decedează, o parte se fac bine. Nu știi niciodată pe care parte ești.”

Citiți articolul complet pe Recorder.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes