Connect with us
Publicitate

Administrație

Șeful Gărzii de Mediu: Sobele și centralele produc poluarea ce nu poate fi combătută. Brașovul, pe lista orașelor afectate

Publicitate

Publicat

pe

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra poluării cauzate de sărăcie – încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din București sau alte orașe, neracordate la infrastructura de gaze.

Publicitate

„Tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene”, spune Berceanu.

Concluziile șefului Gărzii de Mediu:

  1. „Pe timpul nopții nu mai vorbim de trafic. Pur și simplu e vorba de sistemul individual de încălzire. Azi nu mai dăm vină pe arderile ilegale de cabluri și cauciucuri pentru că nu au existat nici arderile și nici vântul care să transporte norii de fum. Aerul e neplăcut pe aceste străzi de case în zonele urbane și limitrofe orașului, miroase a lucruri arse și uneori a lemne, ca odinioară pe ulița din satul bunicilor. Situația e tipică pentru mai toate orașele din România, fie că vorbim de Craiova, Brașov, Iași, Constanța sau Bucureșți.
  2. Poluarea aerului este dată de încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze, pe de-o parte și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau alte orașe, neracordate la infrastructură de gaze.
  3. Acest tip de poluare nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria.
  4. E poluarea cauzată de sărăcie, de lipsa de infrastructură critică, de lipsa proiectelor care să ne aducă în secolul XXI.

Garda de mediu să fie dotată cu drone

Publicitate

În anul 2021 e foarte probabil ca Garda de Mediu să fie dotată de către Ministerul Mediului cu drone cu cei mai performanți senzori care să ne arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții, compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și temperatura.

Și întreb, atunci când voi aplica amenda domnului Ionescu din Voluntari, Chitila, Giuleșți Sârbi, Colentina, Rahova, Ferentari, Chiajna și mă va întreba ce alternativă îmi oferiți în locul sobei cu lemne, ce îi voi răspunde?

Știu, nu e treaba mea de comisar general să-mi pun aceste întrebări firești, cum nu a fost treaba nici executanților din urma mea! Totuși, tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene. Ce este de făcut? Care e opinia ta, domnule Ionescu cu încălzirea casei cu sobă, în Bucureșți și prea puțini bani să-ti cumperi lemne sau centrală electrică?”.

26.03.2021 PM10: 22 micrograme de particule in metrul cub de aer
26.03.2020 PM10: 518 micrograme de particule in metrul…

Posted by Octavian Berceanu on Saturday, 27 March 2021

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. goe

    29 martie, 2021 at 4:45 pm

    Incalzirea cu centrala termica individuala e dovada de saracie? Poate a statului care are retele cu pierderi si costuri mari chiar si cu subventie.
    Cat despre cat polueaza CT pe gaz e o exagerare. E adevarat ca la bloc dau gazele arse mai jos de cornisa si produc si produsi secundari ca NOx, dar nu se compara cu nicio soba pe lemne. Plus ca si CET-ul e poluant daca arde pacura sau daca arde mult mai mult ca sa acopere pierderile pe retea.
    CT de bloc e total nereglementata atata timp cat un vecin poate spune ca el nu vrea caldura ca e plecat in Italia sau ca vrea apa calda o data pe saptamana. Distributia orizontala are aproape toate dezavantajele CT individuale: calorimetrul e scump, trebuie trase tevi prin toata casa.
    In Elvetia se impart costurile si daca nu consumi, asa ca nu se zgarceste nimeni si se pastreaza peretii calzi, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes