Connect with us
Publicitate

Social

Șeful ANPC vrea să publice numele operatorilor economici sancționați în urma controalelor făcute de comisari

Publicat

pe

Operatorii economici prinși pe picior greșit de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vor avea parte de o surpriză neplăcută, în urma controalelor. Pe lângă eventualele amenzi sau decizii de închidere, inspectorii ANPC vor să facă publice numele firmelor care vor fi sancționate de instituție. Acest lucru se va întâmpla în cazurile în care comisarii constată că neregulile descoperite ar putea afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor și pot fi probate cu imagini foto-video sau documente, anunță agerpres.ro.

Publicitate

„Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancţionaţi. Consumatorii au dreptul să ştie, iar noi avem obligaţia să le transmitem exact ce abateri şi unde au constatat colegii noştri. Pe cei ce se consideră vătămaţi de acest ordin şi mai ales de transparenţa comunicatelor Autorităţii, îi rog, îi sfătuiesc sau, mai bine chiar, îi somez să se pună în ordine! Nu noi suntem obligaţi să îi ascundem ochilor presei, ci ei au datoria să nu aibă abateri”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, citat de aceeași sursă.

Comunicatele scrise în urma acţiunilor de control trebuie să conţină informaţii precum perioada de derulare a acţiunilor, ce a stat la baza acestora (tematică naţională/regională/locală, reclamaţie/sesizare de la consumatori etc.), numele operatorilor economici şi denumirea comercială a locaţiilor (atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente), sancţiunile aplicate pentru neregulile constatate (numărul şi valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate), abaterile identificate de comisari.

Potrivit ANPC, nu vor fi comunicate informaţii despre acţiunile aflate în desfăşurare, rezultate parţiale ale controalelor sau acţiunile viitoare, fie că aparţin tematicilor naţionale, locale sau sunt ocazionate de reclamaţii/sesizări primite de la consumatori.

Publicitate

În cazul tematicilor regionale sau locale de control ori ale acţiunilor prilejuite de reclamaţiile/sesizările primite de la consumatori, comisariatele teritoriale vor pregăti comunicate de presă pentru care trebuie să primească avizul persoanei însărcinate cu comunicarea, din cadrul ANPC, pentru intervenţiile la radio şi televiziune sau în mediul online, referitoare la aceste subiecte, nefiind necesar acordul.

De asemenea, ordinul specifică obligativitatea comisariatelor teritoriale (regionale sau judeţene) de a răspunde tuturor solicitărilor primite de la presa locală, în cel mai scurt timp, dar numai pe subiecte avizate de ANPC, precum şi de a realiza comunicate de presă pentru toate acţiunile ocazionate de tematicile de control naţionale sau locale şi a celor prilejuite de reclamaţii/sesizări, al căror rezultat are un impact major asupra sănătăţii, vieţii sau intereselor economice ale consumatorilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes