Connect with us
Publicitate

Administrație

Șefa DSP Braşov: ‘În acest moment nu ar trebui să existe pat fără acces la oxigen într-un spital’. Situația din spitalele brașovene

Publicat

pe

În acest moment, nu ar trebui să existe, într-un spital, pat care să nu aibă acces la oxigen, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau, care a menţionat că „practic toate spitalele din Braşov îngrijesc pacienţi cu COVID”, relatează G4Media.

Publicitate

Ea a menţionat că, în prezent, toate paturile ATI pentru bolnavi cu COVID-19 sunt ocupate şi mulţi pacienţi trebuie să fie transferaţi în alte judeţe, precizând că, în prezent, sunt disponibile 35 de locuri în patru spitale, dintre care două la cel de copii.

„Este un efort continuu de a îmbunătăţi accesul la oxigen, nu numai pe paturile ATI. Presiunea pe care am transmis-o, am pus-o pe toate spitalele a fost să crească numărul de paturi la care există gură de oxigen şi acest lucru creşte în fiecare zi. Practic, în acest moment, nu ar trebui să existe pat şi loc într-un spital la care să nu aibă acces la oxigen, pentru că, în acest moment, în spital (…) ar trebui să ajungă doar pacienţi cu simptome severe. Este un moment foarte dificil şi sunt foarte multe situaţii zilnice în care pacienţi din UPU nu-şi găsesc locul în spitalele noastre şi sunt transferaţi către alte judeţe. De aceea, invitaţia avansată tuturor spitalelor este ca, pe secţiile tampon, unde sunt pacienţii suspecţi, până la identificarea unui loc, să fie reţinuţi. Practic, trebuie reţinut faptul că, în toate spitalele din Braşov, se îngrijesc pacienţi COVID”, a afirmat Neculau.

Potrivit acesteia, în prezent, există 28 de locuri ATI pentru pacienţi COVID-19 la Spitalul Judeţean, toate acestea fiind ocupate de pacienţi care, o parte necesită intubare şi alta terapie ventilatorie non-invazivă. Alte două locuri unde poate fi efectuată această terapie sunt puse la dispoziţie în spitalul din Făgăraş, 3 la Maternitate, care deservesc patologia specifică şi 2 la Spitalul de Copii.

Publicitate

Conform şefei DSP, cele 5 locuri ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase sunt în curs de autorizare, iar alte două ar urma să fie puse la dispoziţia pacienţilor la Spitalul din Săcele, unde există posibilitatea efectuării terapiei ventilatorii.

Cu acelaşi prilej, directorul DSP Braşov a subliniat că relaţia pacienţilor COVID cu autoritatea sanitară este „una administrativă” şi nu medicală, toate persoanele confirmate fiind sub supraveghere medicală, a medicilor de familie în cazul celor izolaţi.

„Discuţia cu DSP este una administrativă şi nu medicală. Dacă suntem în întârziere, suntem cu probleme administrative, nu şi medicale şi aceste probleme administrative le vom recupera (…) Cum a ajuns o şcoală în scenariul roşu, am cerut şi am primit ajutor (…) Până atunci, noi am lucrat cu 20 de persoane, iar 20 de persoane să sune la 200 de persoane într-o singură zi este imposibil”, a punctat dr. Neculau.

Conform acesteia, în prezent, DSP este restantă cu aproximativ 300 de anchete epidemiologice, care, însă, începând de marţi sunt recuperate cu ajutorul celor 50 de cadre medicale din cadrul cabinetelor şcolare, în contextul în care toate unităţile de învăţământ sunt în scenariul roşu.

În ce priveşte existenţa unui focar la Spitalul CFR din Braşov, care este desemnat unul COVID, Neculau a spus că, deocamdată, nu are informaţii, menţionând că, până marţi seara, exista un singur caz de infectare în rândul personalului medical.

Publicitate

Conform unor surse, miercuri, ar fi 12 cazuri de COVID-19 în rândul personalului, medici, asistente şi infirmiere.

Sursa G4Media

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes