Connect with us
Publicitate

Administrație

Șefa ANM: iunie este o lună a extremelor meteorologice

Publicat

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu, faţă de 51 în iunie 2019, fiind însă foarte aproape de cele 85 de avertizări emise pe parcursul lunii iunie 2020, a declarat directorul general al ANM, Elena Mateescu, adăugând că iunie se dovedeşte a fi o lună a extremelor meteorologice.

Publicitate

Ea a precizat că numai pe parcursul zilei de vineri au fost emise 48 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de vreme severă imediată, dintre care 36 de Cod roşu, care au dublat practic avertizarea meteorologică generală de Cod portocaliu şi Cod galben.

„De la 1 iunie şi până în 26 iunie avem un total de 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu. Depăşim cele emise în luna iunie a anului 2019, 51 de avertizări, şi suntem foarte aproape de cele din luna iunie 2020, 85 de avertizări. Aşadar, este al treilea an consecutiv în care luna iunie dovedeşte că este o lună a extremelor meteorologice, o lună cu fenomene de instabilitate meteo accentuată, dar care este specifică şi prin aceste alternanţe de vreme severă, de la perioade lungi cu precipitaţii, până la perioade în care canicula a fost prezentă. În acest an, pentru prima dată, a fost emis un Cod roşu pentru ultima decadă a unei luni iunie pentru val de căldură şi disconfort termic accentuat în partea de vest a ţării. Vorbim, de asemenea, de patru zile consecutive în care am avut depăşiri ale recordurilor zilnice de temperatură, atât la nivelul maximelor cât şi minimelor. Şi ieri am înregistrat 39 de grade Celsius la Calafat, 34 la Bucureşti, 37 de grade la multe staţii din partea de vest, sud-vest a ţării. Indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în aproape toată ţara. Nu în ultimul rând, temperatura resimţită a avut valori de 40-45 de grade Celsius în partea de vest, sud şi est a ţării”, a explicat directorul general al ANM, citată de Agerpres.

Aceasta a subliniat că începând de marţi, 29 iunie, temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta şi se va instala din nou canicula, iar în vestul şi sud-vestul ţării se vor atinge frecvent 35 de grade, ajungând chiar şi la 38 de grade Celsius.

Publicitate

„Vom vorbi din nou de caniculă, pentru că şi marţi şi miercuri şi joi, temperaturile în vest, sud-vest se vor situa frecvent către 35 -37 de grade şi posibil chiar 38 de grade Celsius”, a precizat şefa ANM.

Nici luna luna lui cuptor nu va fi lipsită de astfel de fenomene meteorologice extreme şi de valuri de căldură, iar disconfortul termic va fi în creştere.

„Ultimele zile ale lunii iunie aduc din nou valori de temperaturi maxime de peste 35 de grade, 37 de grade Celsius. Joi, prima zi a lunii lui cuptor, de asemenea, vom avea 34 – 36 de grade Celsius, izolat, 38 de grade în partea de vest, sud-vest a ţării, cu 32 – 33 de grade la Bucureşti şi 27 – 28 de grade pe litoral. Începând de marţi vom vorbi şi de disconfort termic, în creştere de la o zi la alta, pentru că odată cu creşterea valorilor de temperatură şi luând în considerare şi gradul mare de umezeală care se va menţine, din nou starea de disconfort termic va fi în accentuare de la o zi la alta. Cu siguranţă, în continuare şi luna lui cuptor şi nu excludem nici luna august, o să aducă în atenţie fenomene meteorologice extreme specifice, pentru că o dovedesc practic statisticile anterioare, dar şi estimările pe care le avem până în jurul datei de 26 iulie, când vorbim mai ales pentru jumătatea de vest, nord-vest a ţării de valori medii săptămânale mai ridicate decât în mod obişnuit, iar în rest normale. Precipitaţii local excedentare vor fi în regiunile extra-carpatice în săptămâna 5-12 iulie, De asemenea, local, excedentare în sud, în săptămâna 12-19 iulie şi nord după data 26 iulie, dar mai ales în sud-vest şi deficitare în extremitatea nordică a ţării. Aşadar o mare variabilitate a ceea ce înseamnă condiţiile meteorologice atât din punct de vedere termic cât şi al regimului de precipitaţii. O vreme a extremelor cu siguranţă pentru că dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele şase luni ale acestui an observăm că fiecare lună practic a doborât recordurile lunilor din anii anteriori”, a subliniat directorul general al ANM.

În ceea ce priveşte efectele acestor fenomene pentru agricultură, Mateescu a transmis că precipitaţiile abundente care au căzut în regiunile extra-carpatice, la nivelul zonelor unde se înregistrau băltiri, nu permit intrarea în câmp, fiind astfel prelungite şi perioadele de maturitate în special la grâu, unde „ar fi ajutat mult mai mult o perioadă uscată şi mai călduroasă.”

„Din păcate, perioadele ploioase din această lună pentru culturile cerealiere în anumite zone, mai ales cantităţile abundente de precipitaţii care au căzut în regiunile extra-carpatice la nivelul zonelor unde înregistrăm băltiri de apă la nivelul solului sau solul la capacitate, nu permit intrarea în câmp, pot prelungi perioadele de maturitate în special la grâu. Pentru că ar fi ajutat mult mai mult o perioadă uscată şi mai călduroasă. Dar tocmai aceste alternanţe în care avem după patru zile de caniculă, din nou o vreme instabilă, vor conduce la întârzierea lucrărilor şi nu în ultimul rând, excesul de apă în culturile prăşitoare şi aceste alternanţe pot determina anumite întârzieri. Cu siguranţă trebuie să luăm în considerare şi fenomenele mecanice, căderile de grindină, intensificările de vânt, dar mai ales căderile de grindină care la nivel local pot avea efecte mecanice de deteriorare a straturilor de vegetaţie”, a explicat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes