Connect with us
Publicitate

Administrație

Sediul Primăriei Braşov ar putea fi modernizat. Costul, aproape 70 de milioane de lei

Publicat

pe

Publicitate

Modernizarea clădirii de pe Bulevardul Eroilor, estimată la aproape 70 milioane de lei

Consilierii locali braşoveni au aprobat în şedinţa de plen din 25 aprilie, cu unanimitate de voturi, documentaţia valoarea proiectului de modernizare a sediului Primăriei Braşov de pe Bulevardul Eroilor. Investiţia este una costisitoare, valoarea proiectului fiind estimată la 68.819.229 lei inclusiv TVA, transmite bzb.ro.

În referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre este propusă, printre altele, reconfigurarea grupurilor sanitare, conform numărului de angajaţi, reabilitarea tâmplăriei interioare, verificarea acoperişului curţii interioare şi înlocuirea ochiurilor de geam securizat deteriorate. De asemenea, prin proiectul de reabilitare este propusă modernizarea instalaţiilor de ventilare şi termoficare, a instalaţiilor sanitare şi a celor electrice. Nu în ultimul rând, este propusă verificarea eficienţei hidroizolaţiei subsolului, având în vedere că multe zone prezintă infiltraţii, iar acolo unde este cazul să se intervină.

Este prevăzută şi recompartimentarea încăperilor din subsol, unde sunt arhivele şi alte spaţii de depozitare.

Publicitate

Ce probleme au fost constatate la sediul Primăriei

Conform expertizelor realizate de firma care a pregătit proiectul de reabilitare, în prezent, finisajele exterioare prezintă „zone de degradare uşoară şi necesită reparaţii în scurt timp”, iar tâmplăria exterioară (geamurile şi uşile) sunt, de asemenea, degradate şi ineficiente din punct de vedere energetic. În documentul amintit se mai arată, printre altele, că uşile exterioare se deschid în sens greşit din punct de vedere a normelor privind protecţia la incendii (se deschid spre interior, în condiţiile în care ar trebui să se deschidă spre exterior).
De asemenea, specialiştii au constatat că Primăria nu este echipată cu hidranţi interiori, conform prevederilor legale. Totodată, nu există sistem automat de stingere cu gaz, în ciuda faptului că există 3 săli de servere.

„S-au constatat unele degradări ale construcţiei la nivelul pereţilor subsolului, în spaţiile cu destinaţie de oficii pentru curăţenie, degradări care au fost consolidate cu profile metalice. Termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în pod este insuficientă”, se mai arată în expertiză.

În ceea ce priveşte curtea interioară, proiectanţii au constatat că sticla de pe acoperiş este uzată. De asemenea, în documentaţia tehnică se precizează că echipamentele de încălzire, conductele de distribuţie şi corpurile de încălzire sunt foarte vechi şi nu asigură temperaturile interioare în conformitate cu confortul termic impus de reglementările în vigoare. „Instalaţiile sanitare au o vechime de mai mare de 40 ani, dar parţial acestea au fost reabilitate (numai obiectele sanitare, nu şi conductele pozate în pereţi). Exista riscul refulării în subsol, prin obiectele sanitare, în cazul în care reţeaua publică de canalizare intră accidental sub presiune”, se mai arată în expertiză.

O altă deficienţă constată de proiectanţi este că „nu exista sursă regenerabilă pentru apă caldă de consum”.

Arhitectură inspirată din Budapesta

Clădirea Primăriei Braşov, cunoscută ca Palatul Finanţelor, a fost construită la sfârşitul secolului al XIX lea, între anii 1897-1898. Estetica clădirii combină stilurile neobaroc şi Art Nouveau, fiind similară unor clădiri din Budapesta din aceeaşi perioadă. În colţurile acoperişului sunt mici obeliscuri, iar ulterior deasupra intrării principale a fost instalat un ceas. Clădirea a fost ani de zile sediul Administraţiei Financiare – „Palatul Finanţelor”, până la instaurarea regimului comunist. Ulterior, a devenit sediul Sfatului Popular al oraşului Braşov, apoi Consiliul Popular al municipiului Braşov, iar după 1990 a devenit sediul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Braşov.

În anii 2010 curtea interioară a fost modernizată, s-a construit un corp de clădire central şi a fost acoperită cu o structură metalică cu geamuri securizate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes