Connect with us
Publicitate

Social

Se schimbă Codul Rutier. Parlamentarii propun amenzi mai mari pentru depășirea vitezei, dar și sancțiuni mai drastice pentru șoferii care produc accidente

Publicat

pe

Pentru a mai reduce din numărul uriaș de accidente care se întâmplă pe străzile din România, parlamentarii vor să schimbe, din nou, Codul Rutier. Potrivit avocatnet.ro, proiectul legislativ ce merge acum la votul decisiv al deputaților introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.

Publicitate

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Totodată, șoferii care vor depăși pragul de 100 de km/h peste viteza-limită stabilită pentru o secțiune de drum nu vor putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.

Inițiatorii susțin că măsura e necesară deoarece, “bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi «incită» pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”.

Publicitate

De altfel, la începutul anului trecut a fost stabilit un nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală, la depășirea căruia, șoferii riscă amendarea drastică și suspendarea permisului pentru patru luni.

Înainte de a fi modificat la Senat, prin introducerea mai multor amendamente, proiectul stabilea și că depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum trebuia sancționată complementar cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni.

În astfel de cazuri, dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului un polițist identifica în trafic o mașină cu certificatulul de înmatriculare reţinut, acesta putea dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes