Connect with us

Economic

Se pregătesc noi obligații pentru proprietarii de locuințe: vânzarea sau închirierea, condiționată de polița PAD

Știri Brașov

Publicat

pe

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune impunerea unor noi reguli pentru proprietarii de locuințe, la vânzarea sau închirierea imobilelor și chiar la obținerea unor documente de la ANAF.

Publicitate

Vânzarea sau cumpărarea unei locuinţe ar putea fi condiţionată de notar prin dovada încheierii anterioare a unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), aceeaşi condiţie putând fi pusă şi în cazul închirierii sau la ANAF, pentru eliberarea unul certificat fiscal, se precizează în Strategia Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru perioada 2021 – 2023, scrie Adevărul.

Potrivit Bugetul.ro propunerea ASF vine din dorința de a crește numărul de asigurări obligatorii și are următorul conţinut:

„Stimularea diversificării pieţei asigurărilor şi scăderea gradului de concentrare pe segmentul asigurărilor auto: 

• Susţinerea dezvoltării mai multor segmente de piaţă: asigurări agricole, asigurări de garanţii (există un memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de stat denumită Schemă ajutor de stat în vederea susţinerii accesului companiilor la creditul comercial pentru relansarea economiei României, adoptată de Guvern în data de 31 iulie 2020); 

• Creşterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuinţe prin: 

 informarea personalului Unităţilor Teritoriale Administrative despre PAD; 

 analizarea implementării unor măsuri de aplicare a sancţiunilor celor care nu sunt asiguraţi;”

Publicitate

Costul unei polițe PAD diferă în funcție de structura de rezistență și materialele folosite la construirea locuinței.

Astfel, aceasta poate fi:

  • 10 euro pentru o sumă maximă asigurată de 10.000 euro
  • 20 de euro pentru o sumă maximă asigurată de 20.000 euro

Conform legislației, această poliță este obligatorie. Cine nu are acest document poate primi amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Polițele PAD sunt emise de societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Primele astfel de polițe au fost emise de PAID în iulie 2010, mai arată sursa citată.

La sfârșitul lui 2020, PAID Romania avea în portofoliu 1,753 milioane de polițe.

Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an. Autorizaţiile de construire pentru case au accelerat pe final de 2020 comparativ cu cele pentru blocuri

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Numărul autorizaţiilor de cons­trui­re pentru case a fost în decembrie 2020 de 13 ori mai mare faţă de al celor pentru blocuri. Diferenţa dintre cele două tipuri de construcţii era, în aceleaşi două luni din 2019, de nouă ori (în noiembrie) şi de şase ori (în decembrie), arată calculele făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, în decembrie 2020 comparativ cu decembrie 2019, numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost cu 18% mai mare, în vreme ce al celor pentru blocuri – cu 41% mai mic. Deşi tendinţele abia acum se conturează, decizia de a construi o casă fiind una care necesită timp şi analiză îndelungată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că interesul pentru spaţii verzi, curte şi aer curat în jurul casei este tot mai mare.

Publicitate

„Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an în principal la nivel de percepţie şi din punctul de vedere al dorinţelor cumpă­răto­rilor. Poate cea mai importantă schimbare ţine de suprafaţa în sine a locuinţei. Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că vorbim de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case“, spune Viorel Mohorea, condominium sales manager în cadrul agenţiei SVN România.

Per total, numărul autorizaţiilor de construire acordate în 2020 pentru locuinţe este cu 1% mai mic faţă de 2019. Astfel, în 2020 s-au eliberat 41.311 astfel de documente, faţă de 42.541 în 2019. Scăderea numărului de autorizaţii eliberate anul trecut produce efecte în lanţ, ajungând până la cei care fabrică materiale de construcţii.

„Declinul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din 2020, coroborat cu nivelul ridicat al percepţiei de risc pe care consumatorii o au, va produce efecte şi pe piaţa de acoperişuri“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul producătorului de acoperişuri Bilka Steel din Braşov.

Aceeaşi temere se resimte şi în alte sec­toa­re din piaţa extinsă a materialelor pentru cons­trucţii.

„În pofida evoluţiei bune de până acum, cu siguranţă că influenţa pandemiei îşi va arăta consecinţele în 2021 şi, foarte pro­babil, şi în 2022. Volumul deosebit de scăzut al soli­ci­tării au­to­ri­zaţiilor de construire repre­zintă un sem­­­nal timpuriu al volumului redus de pro­iecte ca­re vor demara“, spun şi reprezen­tanţii GEZE România, subsidiara locală a pro­du­că­torului german de uşi cu acţionare automată GEZE.

Publicitate

Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce, în ultimul deceniu, numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, potrivit unei analize a ZF. Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 numărul lor a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost în 2019 în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.

Publicitate

Izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut însă pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie 2020 apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte. Dezvoltatorii imobiliari spun şi ei că oamenii devin mai interesaţi de case decât de apartamente în blocuri, singura problemă fiind că, de regulă, casele se găsesc în zone limitrofe marilor oraşe, iar cel puţin în zona Bucureştiului infrastruc­tura urbană pentru a avea acces la centrul oraşului este ineficientă.

Citește mai mult

Economic

Patronul Transbus Codreanu vrea să construiască un hotel pe locul Autogării din Bartolomeu

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

La cinci ani după ce a devenit preot și ctitor al Mânăstirii „Codreanu” din Oituz, Constantin Codreanu, administrator si acționar principal al firmei de transport Transbus SA, nu pare să-și fi pierdut apetitul pentru afaceri.

În acest sens Codreanu a pornit demersurile pentru construcția unui hotel cu restaurant  pe Strada Avram Iancu, nr. 114, locul unde astăzi se află Autogara Bartolomeu.

Codreanu este la a doua tentativă de a transforma Autogara Bartolomeu într-un hotel după ce în urmă cu doi ani lucrurile nu s-au materializat.

În 2019 patronul Transbus SA declara pentru bzb.ro că actuala construcție a autogării ar urma să fie demolată pentru a face loc unui hotel cu 150 camere în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Publicitate

„Va fi un hotel mai deosebit faţă de ce avem la ora actuală în Braşov, cu standarde înalte, care va avea atât săli de conferinţă, cât şi o zonă pentru evenimente. Anul acesta, vom realiza partea de documentaţie necesară demarării lucrărilor, iar de anul viitor vrem să ne apucăm de treabă. Actuala autogară va fi demolată şi vom ridica o clădire nouă, cu mai multe niveluri. De asemenea, lângă, va fi şi o parcare, astfel încât să oferim cele mai bune condiţii turiştilor”, declara în 2019 Codreanu.

 

Citește mai mult

Economic

NEPI Rockastle a început demersurile pentru construcția unui ansamblu rezidențial lângă strip-mall-ul de pe Calea București

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

După ce la începutul anului fondul de investiții sud-african NEPI și-a manifestat intenția de a construi clădiri rezidențiale în mai multe orașe mari din România, primele semne de activitate încep să apară la Brașov.

În acest sens sud-africanii au început demersurile pentru construcția unui ansamblu rezidențial pe Calea București 103, lângă strip-mall-ul pe care îl dețin în aceeași locația. Deschis în 2012, strip-mall-ul are aproximativ 5.000 metri pătrați, printre chiriași se numără nume cunoscute în retailul românesc: C&A, Deichmann, New Yorker, Takko, Flanco sau dm.

Publicitate

Puțină lume cunoaște dar în documentele oficiale strip-mall-ul de pe Calea București (de lângă Carrefour) se numește „Brașov Shopping City SRL”, amintind de ce urma să fie „cel mai mare mall regional”. Anunțat de NEPI în 2012 ca un proiect grandios de zeci de milioane de euro ce integra și zona comercială Carrefour, „Brașov Shopping City” nu a mai văzut lumina zilei iar intre timp în Brașov au apărut alte două mall-uri, în Tractorul și Centrul Civic.

Rămași cu un teren de câteva mii de metri pătrați neutilizat într-o zonă bună, sud-africanii aleg să îl valorifice. În acest context au obținut de la Primăria Brașov certificatul de urbanism cu numărul 342 din 22 Februarie 2021, act necesar pentru obținerea autorizației de construire a unui ansamblu rezidențial cu parcări, spații verzi, alei dar și a unui post trafo pentru alimentarea cu energie electrică.

Publicitate

Momentul intrării dezvoltatorului sud-african pe sectorul rezidențial coincide cu o perioadă de incertitudine în privința extinderii pe sectorul de retail al pieței imobiliare, pe care investitorul îl domină în România.

„Începând din acest an, NEPI Rockcastle are în plan dezvoltarea unor proiecte rezidențiale în zonele adiacente unora dintre centrele comerciale pe care acesta le are în portofoliul său din România. Orașele vizate, în prima fază, pentru aceste proiecte sunt București, Timișoara, Brașov, Craiova, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare. În București, luăm în considerare dezvoltarea a două proiecte rezidențiale de amploare: primul va fi amplasat în imediata apropiere a Vulcan Value Centre, iar celălalt, lângă Mega Mall. Ansamblurile rezidențiale vor fi semnificative ca dimensiune, cuprinzând mai bine de 250 de apartamente fiecare (de la studiouri până la apartamente cu 3 sau 4 camere, precum și unități de tip duplex). Suntem lideri pe zona de retail imobiliar, iar acest statut ne oferă pârghiile necesare dezvoltării unor noi proiecte de calitate și utile pentru modernizarea spațiului urban“, a declarat, pentru Profit.ro, Iulian Rusu, Head of Residential în cadrul NEPI Rockcastle.

 

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>