Connect with us
Publicitate

Social

Se împlinesc 34 de ani de la prima revoltă anticomunistă din România. Pe 15 noiembrie 1987 Brașovul scanda împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu

Publicat

pe

O zi de duminică obișnuită s-a transformat într-o zi care va rămâne pentru totdeauna în istorie. 15 noiembrie 1987 a fost momentul în care brașovenii au ieșit în stradă ca să scandeze împotriva regimului comunist, pentru prima dată. Acela a fost primul pas făcut pentru revoluția care a avut loc doi ani mai târziu.

Publicitate

Revolta a fost pregătită încă din seara de 14 noiembrie. Atunci, muncitorii care lucrau în schimbul trei la uzina Steagul Roșu au oprit lucrul nemulțumiți de salariile mici pe care le primiseră. Pe lângă faptul că aveau puțini bani, brașovenii erau nemulțumiți și de magazinele care erau mai tot timpul goale, cozile interminabile, dar și raționalizarea energiei electrice și a gazului.

Cei aproape 200 de muncitori au decis în acea seară să nu mai lucreze și au cerut explicații de la conducerea fabricii în legătură cu salariile mici. Haosul s-a intensificat când au venit și cei care lucrau în schimbul 1. Supărați de nedreptățile la care erau supuși, oamenii au plecat din uzină și au plecat către centrul orașului, la sediul Comitetului Județean al Partidului Comunist Român.

Pe drum au scandat împotriva regimului, au ars steagurile roșii ale partidului și au înălțat tricolorul românesc. Protestatarii au spart ferestrele și birourile sediului PCR și au incendiat portretul cu chipul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Publicitate

Revolta a fost stinsă rapid după ce câteva sute de manifestanți au fost arestați de Securitate, iar o parte dintre ei au fost duși la audieri în București. Anchetele au fost completate de bătăi, schingiuiri și torturi psihice. 61 de așa ziși „huligani” au fost condamnați și mutați în alte orașe.

În fiecare an, revolta anticomunistă de la 15 noiembrie 1987 este marcată printr-un cros simbolic pe străzile Brașovului. Din cauza pandemiei, în acest an, evenimentul se va desfășura în format restrâns. Doar doi sportivi vor alerga pe bulevardele principale din oraș și vor fi însoțiți de două echipaje de poliție pe tot traseul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    16 noiembrie, 2021 at 7:24 pm

    fotografia nu este din 15 noiembrie 1987. Este un grup de la IAR Brasov pe str Lungă în dreptul alimentarei ”la Valici” în 22 decembrie 1989. Respect tuturor care au participat la revolte în Brașov, respect și vouă că le aduceți aminte oamenilor, dar e bine să respectăm și adevărul, chiar dacă este vorba doar de o fotografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes