Connect with us
Publicitate

Eveniment

Se apropie un spectacol de „stele căzătoare”, Lyridele

Publicitate

Publicat

pe

Lyridele sunt un curent de meteori care începe în 15 aprilie, atingând punctul maxim în noaptea de 23 spre 24 aprilie. În acest timp se pot observa cu ochiul liber pe cer noaptea „stele căzătoare”. Într-o noapte putem vedea cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pămânul trece pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor.

Publicitate

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu este nevoie de instrumente astronomice, trebuie doar să priviți cerul timp de minim o oră între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Preferabil, observațiile se fac din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra, de aici și numele de Lyride.

Publicitate

După Lyride, următorul curent de meteori este eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai, iar în timpul maximului se văd între 40 și 85 de meteori pe oră.

După eta-Aquaride urmează o perioadă fără curenți, dar aceștia revin în forță la mijlocul lunii iulie, iar în august se produce cel mai celebru curent de meteori, Perseidele.

Tot în luna aprilie se pot observa noaptea 3 planete pe cer cu ochiul liber: Marte, care se află undeva în constelația Taurus și se deplasează spre Gemini, iar celelalte două se pot observa spre dimineață și sunt Saturn și Jupiter. Din mai, o să putem vedea încă o planetă, pe Jupiter.

De asemenea, Luna o să apară seara pe cer și o să fie aproape cea mai mică distanță între Pământ și Lună din anul acesta, conform specialiștilor.

Sursa: Digi24

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes