Connect with us
Publicitate

Social

Şcoala la sat! După 20 de ani, un sat din judeţul Braşov are, din nou, un absolvent de facultate

Publicat

pe

Pentru un elev din satele izolate ale României este o performanță uriașă să termine o facultate. Erwan Joliff, francezul din satul brașovean Cobor, expune motivele pentru care lucrurile stau în acest fel.

Devenit cunoscut prin ferma de biodiversitate pe care Fundația Conservation Carpathia a fondat-o aici și, mai ales, prin Erwan Joliff, „francezul din Cobor”, satul brașovean Cobor înregistrează o premieră. Una fericită, dacă ne gândim la tânărul și familia care au reușit o performanță deosebită, dar extrem de tristă, dacă ne gândim la întreaga comunitate, transmite adevarul.ro.

Erwan Joliff dezvăluie că locuiește de 19 ani la Cobor și abia anul acesta un tânăr din sat, pe care l-a cunoscut de mic, a reușit să termine facultatea. Până acum, în 18 ani, niciun tânăr locuitor al satului nu a mai reușit această performanță. O altă tânără ar fi avut această șansă, deoarece a trecut de Bacalaureat, dar a fost nevoită să renunțe, fiindcă părinții nu își permiteau să o susțină financiar.

În asemenea condiții, ce a reușit tânărul din Cobor poate fi asimilat cu un titlu de campion national. Pentru că tot Erwan Joliff descrie condițiile pe care le au copiii din Cobor. Aici există o grădiniță și o școală elementară, însă pentru clasele V-VIII copiii sunt nevoiți să meargă până în Ticușu Vechi.

Publicitate

Bacalaureatul, un vis de neatins pentru copiii din Cobor

Cu liceul este și mai complicat, deoarece orașul Făgăraș, locul în care este cel mai apropiat liceu, se află la 23 de kilometri. Și, ca totul să fie și mai „încurajator”, drumul este unul greu de parcurs, cu o porțiune neasfaltată. Nici nu e de mirare că microbuzul primăriei este în service, ca urmare a stării drumului.

„Născut in Franța, nu mi s-a părut niciodată un efort deosebit să faci și să termini o facultate. Aș zice că e o chestie aproape normală, pentru că totul e organizat pentru a te ajuta să ai acces la educație. E o chestie firească în Franța ca statul să-ți ofere o educație, încât să nici nu mai realizeze ce înseamnă ca efort pentru el”, explică Erwan Joliff.

România, în schimb, nu numai că nu oferă facilități, dar pare să pună chiar piedici în ce privește accesul la educație. Din acest motiv, francezul din Cobor spune că autoritățile locale nu au cum să se bucure de această poveste de succes a tânărului care, după patru ani de facultate, s-a angajat la o multinațională.

Autoritățile nu văd vreo problemă

Joliff spune că autoritățile locale sunt indiferente în ce privește educația locuitorilor satului.

„Dacă nu ar fi fost indiferentă, vă garantez că nu am fi avut un singur absolvent de facultate în toți acești ani, ci mai mulți, măcar unii care să fi luat Bacalaureatul. Respectivele autorități ar fi putut măcar să se implice de ani de zile pentru a asigura soluții realiste de transport școlar pentru toți. Alături de altii, ne-am luptat anul acesta să asigurăm cu forțe proprii un lucru esențial cum e transportul școlar pentru elevii din satul nostru. Nu am primit absolut niciun sprijin din partea autorităților publice, măcar pentru a ne oferi un drum de calitate până în oraș”, a explicat Erwan Joliff.

Francezul spune că, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară în ultimii ani, și anul acesta vor veni studenți din Franța, voluntari, care vor repara drumul. Francezul din Cobor spune că eșecul clasei politice se datorează lipsei de proiecte pe termen mediu și lung. Dar, principala problemă rămâne caracterul politicienilor, descris de Joliff în câteva cuvinte.

„Exact viziunea pe care o are majoritatea clasei politice, care se gândeste cum să mai prindă un mandat, cum să beneficieze de o pensie mai bună, cum să-și rezolve problemele personale. Nouă ne e bine! Vouă vă este bine? Ce ne pasă de restul lumii?”, a conchis Erwan Joliff.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes