Connect with us
Publicitate

Economic

Schimbare radicală în magazinele Lidl. Mărcile proprii au pe etichetă numele producătorului şi ţara. Laptele Pilos este produs la Braşov

Publicat

pe

Publicitate

Lidl, liderul pieţei locale de comerţ alimentar după cifra de afaceri, care are mărci proprii pentru 80% dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor sale, colaborează cu FrieslandCampina, producătorul brandului Napolact, Fabrica de Lapte Braşov, producătorul brandului Olympus, şi Lacto Food, companie care a preluat recent producţia de iaurturi BioEF, pentru lactatele Pilos, marca privată a retailerului, conform informaţiilor de pe ambalajele produselor analizate de ZF.

„Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare – n. red.) prevede ca pe ambalaj să fie scris ori «produs în România pentru compania X» şi adresa procesatorului ori «produs de compania Y», a explicat pentru ZF Paul Anghel, directorul general al ANPC.

De asemenea, Dorin Cojocaru, preşedinte al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) susţine că nu este obligatoriu să apară numele procesatorului pe ambalajul produsului de tip marcă privată, ci este suficientă ştampila sanitar veterinară, adică ştampila ovală. Conform surselor ZF, schimbarea de pe ambalaje Lidl în care este precizat numele producătorului a avut loc în ultimul an.

Anterior, pe eticheta produselor de tip marcă privată a Lidl erau menţionate sintagmele „produs în România“ sau „produs în UE“. ZF a solicitat un punct de vedere privind această colaborare de la Lidl, Fabrica de Lapte Braşov şi Lacto Food. Reprezentanţii Lidl şi Lacto Food au spus că nu pot da curs solicitării, iar reprezentanţii companiei Fabrica de Lapte Braşov nu au răspuns.

Publicitate

Pe site-ul Lidl scrie „Furnizorii noştri sunt parteneri pe termen lung, cu care avem o relaţie bazată pe încredere“. Însă, deşi Fabrica de Lapte Braşov face produse sub marca Pilos, laptele de consum Olympus cu 3,7% grăsime de 1,5 litri, laptele de consum Olympus cu 1,7% grăsime de 1,5 litri şi laptele bio Olympus 3,7% de 1 litru sunt doar trei exemple de produse de brand din portofoliul producătorului din Braşov care „lipsesc“ din reţeaua Lidl, mesaj care apare la căutarea produsului în Monitorul Preţurilor.

„Ne propunem să avem din ce în ce mai multe produse româneşti la raft, iar în acest moment, majoritatea articolelor proaspete, cum sunt lactatele sau carnea, provin majoritar din România“, se arată pe site-ul Lidl, fără a preciza însă dacă îşi doresc ca acestea să fie marcă proprie, având în vedere că reprezentanţii companiei au spus recent pentru ZF că modelul de business al Lidl este unic pe piaţa locală, prin comercializarea în majoritate a mărcilor proprii, model care pare că răspunde prompt aşteptărilor clienţilor – de a avea alternative mai ieftine – când inflaţia a sărit de 15%.

În contextul inflaţionist din prezent, clienţii sunt mai atenţi la buget şi la ce consumă, iar unii dintre ei când găsesc o variantă mai ieftină similară cu brandul pe care îl consumau până atunci, cum este marca privată, şi constată că este realizată de acelaşi producător, aleg produsul cu preţul mai mic, pentru că au încredere în companie.

„Eu astăzi am luat lapte Pilos pentru prima dată“, spune D., un consumator care a citit pe eticheta mărci că este produsă de jucători importanţi din industria de profil, cum sunt FrieslandCampina şi Fabrica de Lapte Braşov, care deţin brandurile Napolact, respectiv Olympus.

Laptele bio marca Pilos cu 3,7% grăsime de 1 litru costa marţi, 13 decembrie, 6,99 lei în reţeaua Lidl, iar laptele bio Napolact cu 3,8% grăsime de 1 litru şi laptele bio Olympus cu 3,7% grăsime de 1 litru, lipseau din Lidl, arată datele din Monitorul Preţurilor. Nici pentru laptele simplu de consum nu erau date disponibile privind preţul în reţeaua Lidl. Însă, în reţeaua Auchan, laptele bio Olympus cu 3,7% grăsime de 1 litru costă 10,6 lei, iar în reţeaua Mega Image costă 13,19 lei.

În ceea ce priveşte diferenţa de preţ dintre marca proprie şi marca privată, reprezentanţii grupului olandez FrieslandCampina România, producătorul Napolact, care produc şi marca privată Mega a retailerului Mega Image, pe lângă Pilos au spus anul acesta pentru ZF că „nu sunt comparabile costurile unui brand sunt diferite de cele ale unei mărci proprii“.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes