Connect with us
Publicitate

Administrație

Scandalul Francisc Tobă revine în atenție. Ales la Brașov, ar putea rămâne deputat chiar și după ce Curtea Constituțională a admis contestația depusă de AUR

Publicitate

Publicat

pe

CCR a admis, miercuri, sesizarea depusă de AUR împotriva unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaților prin care se limita competența acesteia privind validarea mandatelor deputaților nou aleși, informează G4Media. Modificarea a dus la validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, ales pe listele AUR, dar exclus din partid.

Publicitate

Regulamentul Camerei a fost modificat pe 15 februarie, la iniţiativa liderilor de grup ai PNL (Gabriel Andronache), USR PLUS (Ionuţ Moşteanu) şi PSD (Alfred Simonis). Modificarea a fost aprobată cu o largă majoritate, singurul grup care a votat împotrivă fiind cel al AUR.

Mai exact, este vorba de sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales”, din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 15/2021, referitor la modificarea art. 7 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Potrivit CCR, respectiva sintagmă este neconstituţională pentru că limitează atribuţia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a forului legislativ.

Publicitate

„Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare.

Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare şi prealabile validării”, afirmă CCR.

Surse parlamentare au declarat pentru Libertatea că decizia Curții Constituționale nu poate influența decizia de validarea a mandatului deputatului Francisc Tobă: „Nu poate acționa retroactiv”.

Potrivit Constituției, „calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”.

Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost modificat în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obţinut de Francisc Tobă.  În fapt, Partidul Social Democrat şi Alianţa pentru Unirea Românilor au procedat similar în ceea ce priveşte tema unor candidaţi controversaţi de pe listele lor, fie e vorba de persoane anchetate de DNA, fie că sunt persoane care au fost acuzate de tentativă de omor la Revoluţie.

Publicitate

Cel mai scandalos caz însă este al lui Francisc Tobă, membru al Partidului Neamul Românesc, dar ales pe lista AUR în Camera Deputaţilor. Tobă, militar de carieră, este acuzat că la Revoluţie ar fi luat cu forţa din Spitalul Judeţean Sibiu mai mulţi protestatari deja răniţi şi i-a dus într-o sală de sport unde i-a bătut cu bestialitate. Ulterior, în anii 90 a devenit parlamentar FDSN. În urma scandalului din media, George Simion, copreşedinte al AUR, a anunţat că mandatul lui Tobă va fi invalidat de partid.

Prea târziu însă, plenul Camerei Deputaţilor a votat pe 17 februarie validarea mandatului deputatului Tobă, după ce cu două zile înainte, pe 15 februarie, regulamentul fusese modificat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes