Connect with us
Publicitate

Eveniment

Scandalul dispozitivelor medicale luate de la morți și implantate la pacienți vii continuă. Deputatul Emanuel Ungureanu spune că bolnavii sunt șantajați în toate spitalele din țară, după sloganul „banii sau viața”

Publicat

pe

O nouă reacție în scandalul medicilor care ar fi implantat unor pacienți stimulatoare cardiace de la persoane decedate vine de la un parlamentar român. Ororile descoperite la Iași s-ar întâmpla în multe alte spitale din țară. Pacienții ar fi șantajați cu celebrul slogan „banii sau viața”, declară vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților Emanuel Ungureanu. În opinia deputatului USR, cel mai mare deficit în sistemul sanitar românesc este cel de caracter, anunță rfi.ro.

Emanuel Ungureanu spune despre scandalul medicilor că „este un caz obișnuit, chiar dacă apare acum spectaculos, are parte de mai multă atenție. Se refolosesc materiale sanitare de unică folosință și pe alte proceduri. Vă aduc aminte că în 2019 am spus atunci public și o anchetă a Ministerului Sănătății a dovedit că e adevărat faptul că un medic oftalmolog fals opera într-un spital din România de nouă ani, atenție, nouă ani de zile, un medic a făcut intervenții oftalmologice, fără să aibă contract cu un spital din România. În anul 2018, o anchetă Rise Project arăta faptul că pentru o operație de cataractă, în trei spitale mari din România se refoloseau materiale sanitare de unică folosință (…). Deci în trei spitale, în Cluj, în Brașov și în Iași, la Sf. Spiridon, deci în același spital în care se reimplantau stimulatoare cardiace, toată lumea știa că și de 40 de ori se refolosea materialul de unică folosință pentru operațiile la cataractă. Deci nu este nimic nou. Materiale pentru operațiile de ortopedie se refolosesc de foarte mult timp, știe toată lumea asta”.

Un medic cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, acuzat că a reimplantat unor pacienţi stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. În unele cazuri, operaţiile nu ar fi fost necesare, iar medicul ar fi prescris pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome, în așa fel încât să aibă nevoie de operaţie.

Deputatul USR explică și cum funcționează procedura: „Nu este o noutate și deschid o altă perspectivă că CNAS, fie că vorbim de Casa Județeană de Asigurări din Iași sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede și apoi începe șantajul. Pe o listă lungă de așteptare, vine pacientul, care intră în capcană și i se spune: banii sau viața. I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro și atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă și în Germania, se întâmplă mult în țările sărace, se scoate aparatul de la cadavru și se pune la viu, vreți să fiți salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donați în fundația X, de fapt o șpagă mascată și aveți o șansă la viață (…). Stați să vedeți ce nereguli a scos la iveală un raport de audit al Ministerului Sănătății în cazul actualei conduceri a spitalului Sf. Spiridon și care au fost ascunse sub preș și le voi dezvălui mâine. Deci ce se întâmplă la Iași se întâmplă în multe alte spitale din țară, pacienții sunt șantajați cu celebrul slogan banii sau viața (…). Nu poți să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”.

Publicitate

Anchetatorii spun că în perioada 2017 – august 2022, doctorul ar fi extras 238 de dispozitive din cadavre, fără să se gândească la riscurile la care sunt supuși pacienții care primeau aceste dispozitive.

Conform procurorilor, în urma perchezițiilor de la sfârșitul săptămânii trecute au fost ridicate următoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes