Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sătenii din Zagon îi iau apărarea fermierului acuzat că a obligat un adolescent de 13 ani, din Brașov, să muncească la o stână. Atât tatăl copilului, cât și crescătorul de animale au fost arestați preventiv

Publicat

pe

Acuzații grave aduc procurorii DIICOT unui bărbat din Brașov care și-ar fi vândut băiatul, de doar 13 ani, unui fermier din comuna Zagon, județul Covasna. Anchetatorii spun că adolescentul ar fi fost obligat să muncească la o stână și ar fi fost cazat în condiții inumane. Probele adunate de oamenii legii i-au trimis pe cei doi adulți în spatele gratiilor. În schimb, vecinii spun că cel mic ar fi fost îngrijit de fermier după ce tatăl lui l-ar fi abandonat.

Publicitate

Procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce au aflat că un bărbat de 35 de ani și-ar fi vândut băiatul unui fermier din localitate, iar acesta din urmă l-ar fi silit pe cel mic să se îngrijească de cele aproape 200 de oi și capre de la stână. Tranzacția ilegală ar fi fost pecetluită cu o sumă de bani pe care tatăl băiatului ar fi primit-o de la fermier.

„În luna octombrie a anului 2022, un bărbat de 35 de ani din județul Brașov ar fi convenit ca fiul său minor, de 13 ani, să fie încredințat unui bărbat de 23 de ani, din comuna Zagon, județul Covasna, în schimbul unei sume de bani. Minorul ar fi fost exploatat prin obligarea la muncă, respectiv îngrijitor de animale la ferma bărbatului din Zagon, până în luna iunie a anului 2023”, a declarat Radu Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Anchetatorii au făcut percheziții la fermă și i-au reținut atât de proprietarul animalelor, cât și pe tatăl copilului. Judecătorii au decis ca amândoi să fie arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Adolescentul de 13 ani, în schimb, a ajuns în grija asistenților de la Protecția Copilului.

Publicitate

„E vorba despre exploatare prin muncă, de aceea a și fost preluat în sistemul de protecție. La această vârstă copilul are cu totul și cu totul alte nevoi. Are nevoie, în primul rând, de educație, are nevoie de sprijin, acum are nevoie de consiliere psihologică”, explică Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov.

Localnicii din Zagon spun că, de fapt, fermierul nu ar avea nicio vină. Tatăl băiatului a lucrat și el la stână, însă de multe ori pleca și îl lăsa pe cel mic în voia sorții. Proprietarul animalelor l-ar fi îngrijit pe adolescent, iar când părintele sau s-ar fi întors la fermă ca să îl ia, acesta nu ar mai fi vrut să plece, spun vecinii.

„S-a dus taică-său la poliție, deci el l-a abandonat, el l-a dus la poliție. N-a mai vrut să plece nici copilul. Copilul îl iubea. Eu am întrebat copilul, de ce nu te-a luat acum cu tine când a plecat? El a zis că peste tot unde l-a dus, acolo l-a abandonat. Acest om să fie eliberat că ăsta nu e de vină. El lua sucuri la copil, prăjituri la copil, era spălat de maică-sa, călcat, îngrijit”, povestește un vecin.

„I-a cumpărat sucuri, cumpăra ce vrea la copil, adică îl trata bine nu puteai să spui că e o slugă sau îți bați joc de el. Părea îngrijit, era îmbrăcat bine. El i-a plătit mereu, nu l-a bătut. Nici copilul nu se vedea să fie bătut”, a spus un alt vecin.

În urma anchetei, oamenii legii au descoperit că băiatul este analfabet. Nu știe să scrie, să citească și nici nu cunoaște valoarea banilor. Autoritățile spun că părinții adolescentului s-ar fi despărțit în urmă cu mulți ani. El a rămas cu tatăl său, iar mama a plecat alături de surioara lui.

Publicitate

„Acest copil nu a fost niciodată școlarizat, nu a beneficiat de servicii medicale de specialitate. Dacă într-adevăr acest copil n-a fost o zi la școală, nu știe să scrie, nu știe să citească, nu cunoaște cifre și așa mai departe, va fi foarte greu. Dar noi avem specialiști care se vor ocupa de acest copil”, a completat Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov.

Atât tatăl adolescentului, cât și fermierul pentru care copilul ar fi muncit se află în spatele gratiilor. Ei sunt acuzați de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes