Connect with us
Publicitate

Cultural

Satele pustii ale României cer ajutor. Tu ești salvarea, tu, omul de la oraș!

Publicat

pe

Satul romanesc este pe cale de disparitie, parasit de locuitori si uitat de autoritati, iar singura sansa de salvare poate veni din partea unor noi locuitori, proaspat mutati de la oras, care sa-l aprecieze, sa-l respecte si sa-l recladeasca.

Sunt libere multe case frumoase, cu terenuri generoase si la preturi bune, iar peisajele iti taie respiratia. Ce mai astepti?

Publicitate

„Tu esti salvarea, tu, omul de la oras, cel care stai in cutiuta ta de beton si mai iesi la o portie de aer ‘curat’ pe balcon, cel care te uiti cu jind la plasuta batranei care vinde rosii sanatoase la coltul strazii, cel care te bucuri ca un copil cand prinzi doua ore pentru o tura cu bicicleta in afara cartierului, cel care citesti o carte buna in loc sa te uiti la televizor si, nu in ultimul rand, cel care stai in aceste clipe izolat in apartament si te intrebi cum mama zmeului ai ajuns in situatia asta”, scrie arhitectul Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum, într-o postare intitulată <<Invitatie in mediul rural>>”, virală pe Facebook, relatează Ziare.com.

El insusi reintors in satul natal, un vechi sat sasesc din judetul Sibiu, Altana, Eugen Vaida crede ca toti cei care vor sa scape de aglomeratia oraselor si sa se reintoarca la sat ar trebui sa actioneze.

In ziua de astazi, si-ar putea castiga existenta si in mediul rural, nu mai depind la fel de mult de oras, iar casele lasate in paragina pot fi cumparate acum la preturi accesibile.

Publicitate

„Va primim cu bratele deschise in satele noastre! Avem destule minunatii de casute vechi care asteapta sa fie salvate, amenajate si locuite in tihna. Noi nu realizam valoarea lor si vi le oferim la pretul unui sejur in Italia! Daca va grupati cate 5-6, cu atat mai bine.

De ce? Pentru ca de aici se poate incepe schimbarea din interior a mentalitatii comunitatii, de care avem nevoie. Doar nu credeati ca va primim degeaba? Va trebui sa invatati sa purtati o discutie asezata cu vecinii, sa le transmiteti copiilor nostri si parintilor lor lucrurile minunate si nemaiauzite pe care le cunoasteti, sa fiti modele si sa va implicati in deciziile comunitatii, iar atunci cand copiii vostri vor creste, sa nu va plangeti de calitatea slaba a invatamantului si sa nu fugiti la oras inapoi, ci sa puneti mana de la mana ca sa aduceti in sat cadre didactice competitive”, mai spune Eugen Vaida.

Arhitectul face apel la cei care ar vrea sa vina de la oras la sat si inca isi mai fac socotelile sa opteze pentru niste localitati pitoresti de pe Valea Hartibaciului, aflate la 30-40 de kilometri de Sibiu.

„Avem doua sate superbe pe Valea Hartibaciului: Vecerd si Sasaus, ambele romanesti.

Sunt printre cele mai frumoase sate din zona saseasca si cred ca am ajuns sa le cunosc aproape pe toate, casa cu casa. De la varsta de 16 ani colectionez obiecte etnografice din cele 2 sate; in principal piese de costum.

Publicitate

Mi-s dragi si mi-e mila ca se prabusesc acele cladiri din care am adunat timp de 20 de ani piesele de costum; case in care odata traiau oameni. Haideti sa repopulam aceste doua sate si sa le redam mandria de odinioara.

N-o sa ma transform intr-un dealer de imobiliare, dar pot sa va ofer consultanta gratuita pentru conceptul de restaurare si amenajare a lor. Eu va sprijin cu drag cu informatii pentru aceste case, dar daca nu sunteti dispusi sa faceti un drum sa le vedeti consider ca nu sunteti interesati”, spune Eugen Vaida pentru sursa citata.

Arhitectul a postat si cateva fotografii sugestive pentru frumusetea locurilor si a caselor, „de pe cea mai frumoasa strada romaneasca din Ardeal” din Vecerd, precum si din Sasaus, satul sibian care dispare de pe harta.


Foto: Eugen Vaida

Ca sa aflati care sunt de vanzare si care nu, de ce reparatii au nevoie si cum sunt imprejurimile, cel mai bine ar fi sa faceti o vizita in Colinele Transilvaniei si sa le vedeti, cand situatia o va permite.

Asociatia Monumentum se ocupa de salvgardarea arhitecturii traditionale din sudul Transilvaniei, iar in 2016 a infiintat Ambulanta pentru monumente, care salveaza cladirile istorice aflate in pericol iminent.

Publicitate

Eugen Vaida a studiat in Sibiu si la Bucuresti, iar de 20 de ani cutreiera satele de pe Valea Hartibaciului, pentru a contribui la salvarea monumentelor, obiectelor si a comunitatilor din aceasta parte a Transilvaniei.

Este fondator si presedinte al Retelei Colectiilor si Muzeelor Etnografice Satesti Particulare din Romania (RECOMESPAR), membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitectilor din Romania, membru in numeroase comisii de avizare ale interventiilor in zone istorice cu fond construit valoros si proprietar al unei vaste colectii de etnografie sateasca.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes