Cultural
Șase monumente dispărute din Brașov

Majoritatea dintre noi cunoaștem principalele monumente din Brașov. Ele ne încântă privirile în fiecare zi în care ne plimbăm pe străzile orașului. Fie că ne referim la muzee, clădiri sau alte monumente, acestea sunt exponente ale istoriei, tradiției și culturii brașovene. Un lucru puțin știut este acela că, în afara clădirilor care există și astăzi și sunt deschise turiștilor, există și o serie de monumente dispărute ale orașului.
1. Bastionul Aurarilor
În 1612, Michael Weiss, judele Brașovului, a hotărât ridicarea unui alt zid exterior al orașului. Pentru că acesta între timp a murit, planul a rămas nerealizat până în 1632, când proiectul a fost reluat de câțiva meșteri aurali. Aceștia au construit Bastionul Aurarilor pe locul dintre Poarta Vămii și Poarta Principală.
În 1871, bastionul a fost vândut de membrii breslei aurarilor, iar monumentul a fost demolat în 1886. În spatele lui a fost construită Școala reală de stat, devenită mai târziu Colegiul Dr. Ioan Meșotă. În prezent, în spațiul fostului bastion se află corpul T al Univerității Transilvania din Brașov.
2. Bastionul Curelarilor
Prima mențiune documentată a acestui monument datează din 1525. Bastionul Curelarilor a fost ridicat pe locul unde se află astăzi Casa Baiulescu. În trecut, era structurat pe trei nivele și găzduia un turn de observație, având o lungime de peste 40m. În 1887, Bastionul Curelarilor a fost vândut și demolat.
Fruntașul brașovean Manole Diamandi a construit pe locul fostului bastion o vilă pentru Dr. Gheorghe Baiulescu.
3. Poarta Străzii Negre
Actuala Stradă Nicolae Bălcescu este prima stradă a Brașovului atestată de documentele istorice ale anului 1464. Strada și-a primit acest nume datorită culorii închise a apelor reziduale din zonă, culoare dată de prelucrarea pieilor.
În 1873, atât bastionul, cât și poarta au fost demolate pentru a ajunge mai ușor la cazarma construită pe Strada Neagră. Astăzi, pe locul fostei cazarme se află corpul K al Universității Transilvania.
4. Poarta Vămii
La sfârșitul secolului ai XIV-lea a fost construită prima poartă de acces a cetății Brașovului, Poarta Vămii. Aceasta era localizată în capătul Străzii Mureșenilor de azi. Poarta Străzii Vămii era un complex lung de aproape 100 metri, compus dintr-un bastion și un turn. Numele monumentului vine de la Strada Vămii, în prezent Mureșenilor.
Pe acestă poartă a intrat în oraș în anul 1600 domnitorul Mihai Viteazul. Din păcate, însă, poarta a fost puternic afectată de cutremurul din 1738 și a trebuit să fie dărâmată. În locui ei s-a construit în 1838 o nouă poartă, dar nici aceasta nu a rezistat mai mult de jumătate de veac, iar în 1891, poarta a fost demolată pentru a facilita accesul tramvaiului cu aburi în Cetate.
5. Statuia lui Arpad
În anul 1896, Brașovul a fost unul dintre cele șapte orașe alese pentru a găzdui monumente care marcau aniversarea de 1000 ani de la venirea triburilor maghiare în Transilvania. Pe Tâmpa a fost ridicată în acest an o coloană. Pe capitel era înfățișat chipul unui arcaș de pe vremea dinastiei arpadiene.
În anul 1966, ultimele ruine ale acestui monument au fost îndepărtate de autorități de pe Muntele Tâmpa, dar capul statuii a fost recuperat și aparține în prezent Parohiei Evanghelice din Brașov. Astăzi, pe Tâmpa mai există doar fundația soclului.
6. Poarta Târgul Cailor
Pentru că vechea poartă a Ecaterinei nu mai făcea față, șcheienii au cerut autorităților în secolul XIX construirea unei noi căi de acces spre cetate. Cererea lor a fost respinsă în repetate rânduri, invocându-se lipsa fondurilor. Abia în 1817, rugămințile lor au fost ascultate de împăratul Francisc I al Austriei.
În 1820 se construiește o nouă poartă, având stema Brașovului pe frontispiciu. Și această poartă s-a dovedit neîncăpătoare, iar pentru a fluidiza traficul, s-a construit Poarta Șchei șapte ani mai târziu.
În 1874, Poarta Cailor a fost demolată pentru că nu putea acomoda circulația sporită după construirea Gimnaziului de fete (astăzi Facultatea de Silvicultură).
sursa: ghidlocal.com
-
Evenimentacum 2 zile
Corupţie în Poliţia Braşov. Percheziţi la 6 oameni ai legii şi două sedii de Poliţie
-
Fapt diversacum 2 zile
Ce taxă plateau pe vremuri negustorii la târgul din Piața Sfatului?
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Imagini savuroase, la Sanctuarul Libearty din Zărnești. Doi urși au fost filmați în timp ce se jucau în zăpadă
-
Evenimentacum 2 zile
Un individ care a încercat să răpească o fetiță, pe o stradă din Sfântu Gheorghe, este căutat de poliție. Oamenii legii i-au făcut portretul robot
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Imagini de colecţie! Cum prezenta propaganda comunistă, în 1967, deschiderea restaurantului Coliba Haiducilor din Poiana Brașov: „Specialitățile casei: vânatul și puiul fript în sabie”
-
Economicacum 2 zile
FOTO / Compania care ridică Sală Polivalentă din Braşov: „Utilajele și muncitorii noștri continuă munca pentru ca românii să aibă parte de cea mai modernă sală polivalentă”
-
Administrațieacum 2 zile
Pasaje noi pe Drumul Național 1, la Câmpina și Balotești. Ce alte proiecte au în plan reprezentanții CNAIR
-
Socialacum o zi
Motivarea instanţei pentru medicul braşovean Sorin Baloş, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Judecătorii vorbesc despre „flagelul mitei”