Connect with us
Publicitate

Administrație

Şase firme vor să repare drumul de Poiană în locul în care un parapet s-a prăbuşit şi drumul s-a surpat

Publicat

pe

Săptămâna trecută a fost data limită pentru depunerea ofertelor în cadrul procedurii achiziție pentru executarea de servicii și lucrări de expertiză tehnică, studiu geotehnic, studiu topografic, servicii și lucrări de urgență de punere în siguranță și întocmire proiect tehnic, executare servicii și lucrări de consolidare și refacere a sistemului rutier, pe sectorul de drum DN 1E km 6+500. Aceste lucrări sunt necesare după ce, în 5 iunie,  o porțiune de 15 metri din zidul de sprijin al drumului spre Poiana Brașov s-a surpat.

Publicitate

Până la data limită au fost depuse 6 oferte, 4 ale unor ofertanți unici: Strabag, cu 4 subcontractanți; Geosond, cu 2 subcontractanți; RS Activ, cu un subcontractant, și Holtex Grup Invest SRL. Pe lângă cele 4 companii, au depus oferte și două asocieri de firme: Prompt VSP (lider), în asociere cu SC Zenit Proiect & Consult SRL, și Fiximo (lider), în asociere cu Globconsult International.

Zilele acestea se verifică Documentele Unice de Achiziție Europene și garanțiile de participare, după care se va trece la evaluarea tehnică a ofertelor.

După prăbușirea zidului de sprijin, s-a constatat, în urma evaluării făcute la fața locului, că o parte din corpul drumului prezintă pericol de surpare/alunecare, din cauza prăbușirii zidului de sprijin pe o lungime de aproximativ 15 metri, cu tot cu parapetul de protecție, impunându-se efectuarea unor lucrări de consolidare.

Publicitate

Prăbușirea structurii și a fundației a antrenat lisa și parapetul, producând și fisurarea grinzii de parapet.

În același timp, neetanșeitatea șanțului din amonte a favorizat infiltrațiile în corpul rambleului drumului. Totodată,  s-a constat și colmatarea camerei de cădere a podețului (aval) și subspălarea fundațiilor.

Toate acestea conduc la afectarea circulației pe drum, iar pierderea stabilității poate conduce la afectarea totală a secțiunii de drum și, în final, chiar la închiderea acestuia.

Lucrările necesare pentru remedierea situației actuale, conform caietului de sarcini, sunt:

 • pentru punerea în siguranță a drumului sunt necesare: expertiză tehnică, studiu geotehnic, studiu topografic și lucrări de urgență de punere în siguranță;
 • întocmire proiect tehnic;
 • execuție lucrări de consolidare și refacere a sistemului rutier, pe sectorul de drum DN 1E Km 6+500;
 • înlocuirea structurii existente și refacerea/ repararea podețului existent;
 • refacerea etanșeității și drenului de fund, cu șanț nou, cu descărcare în camera de cădere a podețului;
 • drenuri de adâncime;
 • amenajarea în amonte a torentului și a camerei de cădere a podețului;
 • refacerea structurii rutiere, după înlocuirea structurii de sprijin, prin intermediul piloților forați cu diametru mare, dispuși axial.

Durata maximă pentru realizarea studiilor și executarea lucrărilor este de 5 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.

Publicitate

Valoarea estimată a lucrărilor este de 6.571.428.57 lei + TVA, modalitatea de atribuire fiind prețul cel mai mic.

Vă reamintim că, după ce porțiunea de drum s-a prăbușit, pentru a reduce riscul producerii de accidente, Primăria a luat o serie de măsuri:

 1. Restricționarea traficului la tonaj de max. 3.5 tone, pe tronsonul de drum afectat, cu excepția transportului public asigurat de RATBV. Vehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone, inclusiv autocarele, pot urca până la Belvedere, iar din Poiană pot coborî până în Poiana de Jos (având în vedere că dincolo de acele zone nu se mai poate întoarce). Pentru acces în Poiană poate fi utilizat drumul Râșnov – Poiana Brașov;
 2. Limitarea circulației la o singura bandă pe porțiunea afectată;
 3. Semnalizarea, inclusiv pe timp de noapte, a zonei.
 4. Montarea de semne de circulație de presemnalizare în Livada Poștei și în Poiana Brașov.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes