Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO – VIDEO / 7 turişti francezi îmbrăcaţi de stradă şi încălţaţi cu pantofi sport au rămas blocaţi pe un traseu din Masivul Bucegi într-o zonă cu risc mare de avalanşe

Publicitate

Publicat

pe

Salvamontiştii  intervin, sâmbătă, pentru recuperarea a şapte turiști blocați în Masivul Bucegi. Intervenţia este dificilă din cauza riscului mare de avalanşe. Conform Salvamont Prahova, cele şapte persoane au rămas blocate pe Valea Jepii Mici.

Publicitate

„Zona este foarte grea, cu zăpadă multă și risc de alunecare”, spun salvamontiștii.

„Şapte turisti francezi sunt blocaţi în acest moment pe Vârful Caraiman, din Bucegi. Aceştia intenţionau să ajungă la Babele şi nu ştiau că pe munte zăpada este foarte mare. Pentru că erau îmbracaţi de stradă şi încălţaţi cu adidaşi, la jumătatea traseului au rămas blocaţi şi nu au mai putut nici să înainteze şi nici să coboare. Au cerut ajutor şi acum echipe de salvamontişti din Buşteni şi Prahova se deplasează spre ei”, a transmis Salvamont Buşteni.

Turiștii se afla în dreptul cascadei Caraiman, iar salvamontiștii afirmă că zona este expusă riscului maxim.

Publicitate

Reprezentanții Salvamont Prahova nu pot preciza, deocamdată, dacă printre turiștii blocați sunt și copii, pentru că încă nu au ajuns la ei.

În Masivul Bucegi, meteorologii anunţă risc mare de producere a avalanşelor, de gradul 4 din 5.

Conform meteorologilor, la altitudini mai mari de 1.800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante. În partea superioară se întâlnește un strat puțin stabilizat și umed, intercalat cu câteva cruste de gheață și depus peste straturile vechi ce au o rezistență scăzută spre sol, unde se întâlnesc cristale tip cupă, mai ales pe versanții nordici. Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca spontan peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1.800 de metri, temperaturile crescute şi ploile vor conduce la topirea accelerată a stratului. Spontan se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii unde sunt prezente acumulări mai vechi de zăpadă, în zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la orice supraîncărcări. Avalanșe declanșate la peste 1800 m pot coborî și la altitudini joase, pe anumite văi, transmite.

video
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes