Connect with us
Publicitate

Social

„Săptămâna Soarelui” sărbătorită la Braşov. Observaţii solare în mai multe cartiere din oraş

Publicat

pe

Sub sloganul ”Planetariul vine în cartierul tău”, în acest an, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va organiza Săptămâna Soarelui, în perioada 1-7 iulie, ocazie cu care se va afla în cartierele Triaj- Hărman, Tractorul – Coresi, Prund – Șchei și Poiana Brașov. Perioada aleasă nu este una întâmplătoare: pe 5 iulie, Soarele se va găsi la cea mai mare distanță de Pământ în acest an, respectiv la 152.099.968 km.

Evenimentul, aflat la a treia ediție, este gratuit și se adresează publicului larg având scopul de a promova cunoașterea și înțelegerea Soarelui, sursa noastră principală de energie.

Vom fi prezenți în cele 4 cartiere, între orele 11:00-17:00, astfel:

  • 1 iulie – Triaj – Hărman, parcul Triaj;
  • 2 iulie – Tractorul – Coresi, zona pietonală din apropierea avionului;
  • 4 iulie – Șchei – Prund, Piața Unirii;
  • 5 iulie – Poiana Brașov, lângă Centrul de Agrement.

Evenimentul de anul acesta are loc ca urmare a interesului foarte mare arătat de public la edițiile anterioare din 2022 și 2023. În 2022 am fost în Parcul Trandafirilor, Parcul Tractorul, Parcul Nicolae Titulescu, Parcul Noua și pe vârful Tâmpa, iar în 2023 Soarele a putut fi observat din Piața Sfatului, Piața Consiliului Europei și Piața Unirii.

Publicitate

Până la Săptămâna Soarelui, sunteți invitați la Planetariu, de marți până duminică (inclusiv în zilele de luni din timpul vacanțelor școlare sau a sărbătorilor legale), de la ora 16:00, să urmăriți spectacolul ”Soarele, steaua noastră vie”, un film de 25  de minute  despre astrul care ne încălzește și ne dă energie și care vă va face să descoperiți secretele Soarelui și să-l cunoașteți în profunzime.

Ce telescoape vom folosi la observații?

  • «Filtru» Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.
  • «Filtru» H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.
  • Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes