Connect with us
Publicitate

Social

Salvarea are nevoie de salvare. Serviciul Județean de Ambulanță Brașov se confruntă cu lipsă de personal, dar și tehnică depășită. O autospecială are la bord peste 750.000 de kilometri

Publicat

pe

Publicitate

Salvarea are nevoie de salvare. Asta strigă în cor miile de angajați ai serviciilor de ambulanță din toată țara care sunt sătui de condițiile în care trebuie să muncească. Personalul este puțin, iar angajări nu se pot face pentru că posturile vacante sunt blocate. Nici la capitolul dotări situația nu este mai roz. În teritoriu există autospeciale care au parcurs peste un milion de kilometri. Toate aceste probleme duc la prelungirea timpilor de intervenții, iar cel mai mult au de suferit pacienții.

La Brașov, angajații Serviciului de Ambulanță se confruntă cu lipsă de personal, dar și cu autospeciale depășite. Problemele parcă se învârt parcă într-un cerc vicios. Degeaba există personal, dacă ambulanțele sunt insuficiente, iar acolo unde sunt destule autosanitare, nu are cine să le scoată în misiuni. 19 dintre cele 72 de autospeciale ale Serviciului de Ambulanță Brașov sunt propuse spre casare. Asta înseamnă că întreg județul este deservit de 53 de ambulanțe împărțite în ture de câte 12 ore.

„În perioada 2018 – 2019, serviciul județean de ambulanță Brașov a beneficiat de suplimentare de 27 de ambulanțe. Câteva dintre cele care ne-au intrat în anul 2019 în dotare au suferit accidente. O ambulanță e de șase luni de zile în service, iar cealaltă ambulanță, în urmă cu câteva zile, a avut un accident și probabil și aceasta o să fie o reparație de durată. Zilnic avem între 17 și 21 de ambulanțe, în funcție de numărul turelor programate. În situații de urgență niciodată nu sunt suficiente”, spune David Levente, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Brașov.

Există stații de ambulanță în țară unde autospecialele au parcurs peste un milion de kilometri. În curând și la Brașov se va ajunge la astfel de cifre record. Cea mai solicitată autosanitară din stația Brașov are peste 750.000 de kilometri la bord. Și de angajați ar mai fi nevoie.

Publicitate

„Luna trecută, de pildă, trei șoferi de ambulanță, din cadrul Serviciului de Ambulanță Brașov s-au pensionat. Există o ordonanță de urgență care a fost dată anul acesta în luna iunie prin care toate posturile la instituțiile publice se blochează. Pe statul de funcții al serviciului de ambulanță avem 318 posturi, din care posturi ocupate sunt 297. Deci ar fi undeva la 21 de posturi vacante”, a completat Levente.

Problemele din sistem complică și munca angajaților. Rareș Cristea are 49 de ani, iar jumătate din viață și-a petrecut-o la Serviciul de Ambulanță, ca asistent medical principal. Din cauza lipsurilor din sistem, munca devine tot mai grea. Nu are suficienți colegi care să acopere toate turele, iar o mare parte dintre autospeciale sunt depășite.

„Timpi mari de așteptare, mijloace insuficiente tehnic vorbind și ca atare ești obligat să-ți iei niște măsuri de securitate, să nu gonești într-o veselie pentru că riști să nu mai ajungi sau să ajungi la spital. Ne prezentăm dimineața la serviciu, plecăm și din când în când poate avem noroc să ajungem la prânz să putem mânca și noi ceva. Dacă nu, pe drum, din mers sau poate câteodată nu mâncăm chiar deloc. Multe intervenții și, din păcate, foarte multe nejustificate”, a spus Rareș Cristea, asistent medical principal la SAJ Brașov.

Toate aceste lipsuri le simt din plin și pacienții.

„Am avut probleme cu fiul meu acum vreo 3-4 luni și a venit într-o oră jumate, putea să moară copilul. Când le-am cerut o explicație au spus că nu au personal și nu au salvări”, spune o brașoveancă.

„E tragic pentru că conducătorii noștri nu se gândesc la noi, numai la ei Nu știu de ce tot timpul zic că n-au bani, dar pentru ei au bani? Pentru pensiile lor speciale au bani?”, a mai spus o pacientă.

La nivel național, sindicaliștii din cadrul Serviciilor de Ambulanță vor să organizeze mai multe acțiuni de protest pentru a atrage atenția asupra condițiilor de muncă și a nivelului scăzut al salariilor. Un miting este anunțat în Capitală, pe data de 22 noiembrie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes