Connect with us
Publicitate

Eveniment

Salvamontist, despre intervenţia din munţii Făgăraş, după ce doi turişti au fost surprinşi de avalanşă: „A durat 17 ore, la -19 grade”

Publicat

pe

Salvamontistul Dan Popescu, care a intervenit în noaptea de joi spre vineri pentru salvarea turiștilor surpinși de avalanșă în Munții Făgăraș, spune că acțiunea a durat 17 ore și s-a desfășurat în condiții de vizibilitate redusă și la temperaturi de -19 grade Celsius.

„Intervenția a fost una de durată, a durat aproximativ 17 ore de când am primit apelul până când am predat victima la ambulanță. Intevenția fost destul de dificilă, totul s-a petrecut pe timp de noapte, cu vizibilitate undeva la 5, maxim 10 metri, temperaură aproximativ -19 grade, viscol, a trebui să mergem destul de precauți”, a declarat Dan Popescu.

Conform acestuia, cei doi turiști erau bine echipați și au reușit să supraviețuiască timp de 6 ore până la sosirea salvatorilor.

„Am găsit o persoană de 26 de ani, de sex feminin, cu fractură la membrul inferior drept și entorsă la membrul inferior stâng. Ei erau foate bine echipați, aveau cască, piolet, colțari, coardă la ei. Din păcate, din cauza vizibilității nici ei nu au aproximat relieful foarte bine, au fost surprinși de avalanșa de mici diminsiuni, dar cu transportul lor pe o distanță mai mare. După ce am reușit să discut cu băiatul care nu avea nicio afecțiune medicală, i-am spus că este foarte important să protejeze victima, termic. Acesta s-a descurcat foarte bine, cu tot ce a avut la el în rucsac. Victima a reușit aproape 6 ore să supraviețuiască în condiții bune, până la sosirea noastră. Au săpat o mică groapă, acolo s-au adăpostit cu toate hainele pe care le-au avut la ei, inclusiv cu rucsacii, cu corzile și-au făcut un pat termic împoriva frigului. Au improvizat destul de bine”, spune salvatorul montan.

Publicitate

Acesta atrage atenția că riscul de avalanșă este crescut în Munții Făgăraș, iar traseele la peste 1.800 de metri sunt închise.

Cei doi turiști au fost surprinși joi seara de o avalanșă în Munții Făgăraș. O tânără de 26 de ani a fost rănită la ambele picioare. Ea a fost transporată la bază și a fost predată vineri dimineața echipajelor medicale.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes