Connect with us
Publicitate

Economic

Salariul minim va crește în România, de la 1 octombrie. Câți bani în plus vor primi angajații în fiecare lună

Publicat

pe

Publicitate

Guvernul a decis ca de la 1 octombrie să crească salariul minim brut cu 300 de lei. Practic leafa lunară va fi mărită de la 3.000 la 3.300 de lei. Problema este că în buzunar românii nu vor resimți această majorare. Asta pentru că din această creștere statul va lua taxe în valoare de 207 lei, astfel că salariul minim net va crește cu doar 93 de lei.

Potrivit antena3.ro, dacă trendul de majorare al salariului minim brut se va păstra și în ianuarie, atunci brutul va ajunge la 3.750 lei, iar netul, adică ceea ce ia efectiv angajatul în mână, va ajunge la 2.231 lei. Această creștere înseamnă un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului.

Salariul minim în construcții va fi în octombrie 4.500 de lei, însă se elimină neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim. În ceea ce privește voucherele de vacanță și tichetele de masă, acestea vor fi taxate cu 10%, atât cât sunt contribuțiile la sănătate.

Ce alte măsuri au fost agreate luni seară în coaliția de guvernare, potrivit stiripesurse.ro:

Publicitate

1. Impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

2. Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente

3. TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, dulciuri,

3. Nu va exista niciun produs sau serviciu cu TVA mai mare de 19%

4. Impozitul pe venit va rămâne 10%

5. Impozitul pe profit va fi tot de 16%

6. TVA rămâne la 5% pentru energia termică

7. TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută

Marcel Boloş a precizat că momentul în care vor intra în vigoare modificările care vizează TVA depinde de momentul în care măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate, existând posibilitatea ca unele să intre în vigoare de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie 2024.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes