Connect with us
Publicitate

Social

Salariul minim pe economie ar urma să crească. Ministrul Muncii: „Vor fi negocieri în septembrie”

Publicat

pe

După gafa făcută de noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, în care acesta nu a știut care este valoarea salariului minim pe economie în România, în anul 2021, salariul minim pe economie a revenit în atenția publică. Raluca Turcan, Ministrul Muncii a transmis că salariul minim va trebui să crească în 2021, iar negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă vor începe în luna septembrie.

„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare (…) Unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a spus Turcan, potrivit Digi24.

Sindicatele vor veni la discuții cu mai multe variante de creștere de creșterea a salariului minim. Întreprinderile mici și mijocii atrag atenția că zero taxe pe salariul minim este echivalent cu colapsul economiei.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că în discuțiile cu patronatele şi sindicatele va propune o creștere predictibilă a salariului minim care „ să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”.

Publicitate

Din partea Întreprinderilor mici și mijlocii, Florin Jianu, spune că această discuție privind creșterea salariului minim mută atenția de la creșterea prețurilor la energie.

“Noi considerăm că statul nu trebuie să pună o povară în plus pe întreprinderile mici și mijlocii, care și așa, în această perioadă, au parte de scumpiri în ceea ce înseamnă energie electrică, gaze, și sunt și ele în categoria consumatorului vulnerabil.”

O idee susținută de USR Plus este zero taxe pe salariul minim. Ideea nu este însă agreată de noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu.

Din partea Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a explicat la Europa FM de ce, în opinia sa, coaliția nu cade de acord:

“Creșterea salariului minim peste o lună de zile înseamnă o certitudine pentru mai multe venituri bugetare, asta înseamnă, pentru ministrul de Finanțe, înainte de toate, creșterea salariului minim. De-asta și respinge apriori orice discuție pe marginea acestui subiect, cel legat de cotă zero la impozitarea salariului minim.”

Ministrul Muncii a fost întrebat la rândul său cât e salariul minim pe economie în 2021

Ministrul Muncii a fost întrebat, la rândul său, de către jurnaliști, cât este salariul minim pe economie, iar acesta a răspuns: „Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioşi, vă rog, am nişte lucruri de spus. Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes