Connect with us
Publicitate

Social

Salariile medicilor și asistenților ar putea fi majorate. Cu cât ar putea crește lefurile angajaților din sistemul sanitar

Publicat

pe

După o perioadă de proteste și presiuni asupra guvernanților, angajații din sistemul sanitar ar putea primi bani în plus la salariu. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că este de acord cu o majorare a lefurilor, dar pentru asta este nevoie de o abordare onestă și realistă, iar creșterile ar trebui să se facă echilibrat, pentru a nu mări decalajul între salariați.

Publicitate

Potrivit news.ro, Alexandru Rafila a afirmat că în educaţie măririle salariale au fost mai consistente decât în domeniul medical, el apreciind că protestele angajaţilor din sectorul sanitar sunt justificate.

„Ne-am întâlnit de curând cu cei de la Sanitas şi de la Solidaritatea Sanitară. Sunt proteste care din punctul meu de vedere sunt justificate. În sănătate sunt discrepanţe salariale mari. La educaţie măririle salariale au fost mai consistente decât în sistemul de sănătate. Nu mă refer neapărat la medici şi nu aş vrea ca întreaga discuţie să se refere la medici, unde există într-adevăr venituri care sunt în România printre cele mai mari. Asistenţii medicali au salarii mici, personalul TESA şi personalul auxiliar au salarii mici. Trebuie găsită o soluţie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

El a explicat că s-au mărit deja salariile în domeniul medical cu cinci la sută începând cu acest an şi că se caută variante pentru o altă majorare, cu 15 la sută.

Publicitate

„Ştiţi bine că s-au mărit toate salariile cu cinci la sută, iar în plus se încearcă găsirea unei alte măriri de 15 la sută care să crească sensibil salariile din sistemul de sănătate, dar care să nu fie uniforme. Adică nu dăm 20 la sută la un medic care are să spunem 15.000 de lei şi la un asistent medical care are 4.000 de lei 15 la sută. Că atunci nu faci nimic altceva decât să măreşti decalajul între aceste categorii. Trebuie o mărire echilibrată care să reducă decalajele”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a declarat că există şi alte tipuri de revendicări din partea sindicatelor şi speră să existe înţelegere din partea acestora.

„Să nu uităm că ne aflăm într-o situaţie de criză economică. Menţinerea deficitului bugetar în anumite limite impune anumite restricţii salariale. Dar dacă există o abordare onestă şi realistă în acelaşi timp atunci mărim salariile cu un procent, dar nu la fel, încât să reducem aceste decalaje”, a adăugat Rafila.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adi

    12 februarie, 2024 at 1:05 pm

    sa se mareasca si pedepsele pentru medicii care iau spaga si sa nu li se dea vie sa lucreze in spital de stat si in acelasi timp si la privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes