Connect with us
Publicitate

Social

S-a decis: Doar persoane vaccinate sau cu test negativ la evenimente în aer liber, cu până la 500 de participanţi

Publicitate

Publicat

pe

La evenimentele organizate în aer liber (concerte, spectacole) cu până la 500 de persoane vor putea participa doar persoane care s-au vaccinat cu ambele doze de ser anti-Covid sau persoane care demonstrează că nu sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2, au stabilit guvernanţii. 

Publicitate

Decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de joi, printr-un nou ordin comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii.

Ordinul menţionat implică o serie de modificări pentru evenimentele în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte acţiuni culturale), care se pot ţine doar în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori.

„Acolo unde se vor putea organiza spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente/acţiuni culturale în aer liber, spaţiul se va organiza astfel încât să permită prezenţa a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană”, se arată în ordin.

Publicitate

Cele mai importante prevederi se referă însă la obligativitatea prezentării fie a dovezii de vaccinare, fie a unui test Covid negativ.

„Participarea la evenimentele culturale în aer liber este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”.

Cine se va asigura că prevederile sunt respectate? „Organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condiţiilor de acces, iar minorii vor fi exceptaţi de la prezentarea acestor dovezi medicale”. În schimb, „minorii de peste 5 ani vor fi obligaţi să poarte mască”.

Totodată, ordinul menţionat actualizează şi modul de desfăşurare a evenimentelor de tip drive-in, care se pot organiza în localităţile unde incidenţa este mai mică de 3 la mie.

„Accesul în cadrul acestor evenimente se va face exclusiv cu autoturismul, cu condiţia ca ocupanţii unui autovehicul să fie membrii aceleaşi familii sau grupuri de până la 4 persoane, iar participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, se arată în normativ.

Publicitate

Totodată, se va permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Citeşte în Monitorul Oficial noul ordin privind evenimentele în aer liber în România

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes