Connect with us
Publicitate

Social

Romii de pe strada Carierei vor să se facă proprietari pe terenurile ocupate ilegal şi pe construcţiile abuzive

Publicat

pe

Publicitate

Romii din zona Carierei-Cărămidăriei cer să se găsească o soluţie prin care să intre în legalitate cu terenurile pe care le ocupă și cu locuințele ridicate acolo. În comunitatea de acolo sunt aproximativ 450 de persoane, dintre care aproape jumătate sunt minori.

Prefectura Braşov transmite că respectiva comunitate datează încă din anii 1940, construcțiile fiind ridicate ilegal, iar terenurile figurează în domeniul privat al municipiului Brașov. Ulterior, unii dintre locuitori au încheiat contracte de închiriere a locuințelor (ridicate din fonduri proprii) cu RIAL, iar acum, conform directorului acestei regii, există 37 de cazuri în procedură de executare silită, din cauza neplății chiriilor.

Faptul că majoritatea membrilor acestei comunități nu posedă, din punct de vedere legal, domiciliu sau reședință, ridică o altă problemă, aceea a lipsei cărților de identitate. Conform legii, li se eliberează acte de identitate provizorii, cu termen de valabilitate un an, cu mențiunea „lipsă dovada adresei de domiciliu”. Este o situație socială generatoare de tensiuni, care trenează de mult timp.

Speța este una complicată, dar nu este singulară. Din câte știu, sunt multe situații asemănătoare în țară. Preocuparea noastră este să încercăm să găsim o soluție pentru acești oameni, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, ceea ce nu este deloc simplu. În acest caz, însă, consider că există tot interesul, atât din partea Primăriei Brașov, a RIAL, a comunității din zona Carierei-Cărămidăriei, a Asociației Partida Romilor ”Pro-Europa” și a noastră, a Instituției Prefectului, ca reprezentantă a Guvernului, să colaborăm, cu cele mai bune intenții, pentru a încerca să rezolvăm situația. Ce a fost, a fost, nu cred că folosește cuiva să se polemizeze pe lucrurile din trecut și nu ajută oamenii. Am propus ca întâlnirea de astăzi să reprezinte un moment zero, de la care să începem să facem pași concreți pentru identificarea unei rezolvări a problemei. Iar primul pas este să știm exact cum stăm în acest moment, ceea ce înseamnă să facem un recensământ al imobilelor din acea zonă și al membrilor comunității de acolo. Apreciez implicarea d-lui deputat Manea Cătălin-Zamfir și a Asociației Partida Romilor Pro-Europa, care s-au oferit să ajute autoritățile locale în acest demers, precum și deschiderea manifestată de conducerea Primăriei Brașov pentru un parteneriat cu toți cei care doresc și pot să sprijine, prin experiența și atribuțiile lor, demersurile pentru intrarea în legalitate. Am primit asigurări că până la finele acestei luni vom avea rezultatele recensământului, pentru a putea face următorul pas”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul întâlnirii.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes