Connect with us

Opinii

„Românul superior”

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

Nu cred să existe pe lumea asta vietate mai ticăloasă, mai proastă și mai josnică decât românul care-i urăște pe români. Îl știți. Vă loviți de el peste tot, pentru că insul e pretutindenar. E genul de om căruia îi pute tot ce se petrece în țară. Totul. Iar dacă, totuși, se întâmplă ceva fain în ograda asta, sau vreun băștinaș face o chestie de tresare mapamondul, ei bine, asta e doar baftă porcească. Hahaha, chiar și calul orb mai nimerește grajdul! 

Publicitate

Pentru el, lozinca supremă e „Frumoasă țară, păcat că-i locuită”. Adică, mă înțelegeți, el nu face parte din acest popor promiscuu de hoți, puturoși, nespălați, nu! El e și nu e român, cum să vă spun, e o ființă de rasă nobilă, o existență superioară. Ai crede că și flatulația îi miroase a iasomie. De la înălțimea ființei sale de soi comentează, pufnește, blestemă, privește cu dispreț. Iar vocabularul său e deja adaptat. El zice mereu „la voi”, strâmbând din nas cu aerul că ar fi cel puțin stirpe de prinț monegasc. La voi totul e nasol, nimic nu merge. Voi n-o să ajungeți niciodată să… Voi nu sunteți în stare să… Iar dacă îndrăznești să-l contrazici, uh, nu te mai spală șapte ape! „Românul superior”. Scârbavnică și proastă creatură.

Publicitate
Spune-ți părerea

Opinii

Sportul braşovean, fără speranţe

Avatar

Publicat

pe

În Monitorul Expres de ieri, 29 septembrie 2020, colegul Adrian Marica a descris într-o ştire cum priveşte primarul ales al Braşovului, Allen Coliban, viitorul clubului municipaliităţii şi, implicit, al sportului în oraşul pe care el îl consideră „magnet” pentru toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării care ar vrea să se mute aici cu zecile de mii.

Publicitate

„Când voi ajunge primar, mă voi asigura că va avea loc un audit complet, audit cerut încă din iarnă. Mă angajez ferm că nu vor mai exista numiri politice la clubul finanțat din taxele brașovenilor și toate procesele și procedurile de la club vor fi transparente. Voi avea grijă să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“, sună o postare a lui Allen Coliban pe pagina de Facebook legată de ce să ne aşteptăm pentru sportul braşovean în viitor.

99% din declaraţie este despre vendetta faţă de foştii sau actualii conducători de la CSM Corona şi 1% despre un plan ambiguu de viitor.

Publicitate

Înainte de orice, trebuie spus din capul locului că, după părerea mea, Liviu Dragomir nu avea ce să caute vreodată în fruntea unui club sportiv, drept dovadă fiind scandalul uriaş în care a ajuns secţia de handbal sub conducerea sa. Probabil cel mai mare din istoria recentă a unui club din România.

Chestia cu auditul este normală, dar n-ar trebui făcut atâta tapaj de ea. Se face pur şi simplu, vinovaţii plătesc sub forma decisă de justiţie şi gata. Dar să o scoţi la suprafaţă ostentativ, aduce mai mult cu o arătare a pisicii sau cu o practică politică de intimidare a adversarului sau de a fi folosită în eventuale negocieri.

Publicitate

Cât despre planuri… „să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“. Adică nimic.

La Braşov, un oraş cu o bogată istorie sportivă, e nevoie să se vorbească de chestii concrete. De stadion refăcut la standarde, dacă nu de unul nou. De echipă competitivă sub numele de FC Braşov – brand deţinut de Consiliul Local Braşov – cât mai curând în Liga 1. De Corona Braşov înapoi în Liga Naţională de handbal, de Braşov Wolves să câştige campionatul şi Cupa României în mod frecvent la hochei, de baschet, de atletism, de volei, de atâtea şi atâtea sporturi care au contribuit la numele Braşovului în ţară sau străinătate.

Este foarte drept că şi până acum sportul trebuia să fie unul dintre punctele prioritare ale oricărei orânduiri politice pentru că sportul de performanţă înseamnă în primul rând sănătate şi disciplină.

Poate pentru politicienii braşoveni sportul şi fanii sportului din Braşov nu reprezintă o masă demnă de luat în seamă în campaniile electorale, motiv pentru care se şi poartă aşa cu această ramură din care ar avea de câştigat enorm în planul imaginii atât ei, cât şi oraşul sau judeţul.

Ori, mesajul lui Allen Coliban este clar: face audit să-i arate cu degetul pe ceilalţi, nu construieşte baze, stadioane sau echipe. Pentru astea nu va fi cadrul legal sau se vor găsi mereu alte priorităţi.

Deci, fanii, sportivii, antrenorii sau cei care activează sau au activat în slujba sportului trebuie să-şi ia gândul că Braşovul va mai conta prea curând în acest domeniu.

Publicitate

foto: digi24.ro

Citește mai mult

Opinii

Populism și ticăloșie

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

345 de noi infectați azi, 17 iunie. De 40 de zile, mai exact din 7 mai, când eram la vârful pandemiei, n-am mai avut atâtea cazuri într-o zi. Sper că-s mulțumiți ciolacii, tăricenii și ponții, care și-au rupt hainele de pe ei că vor relaxare totală, cu deschiderea restaurantelor, teatrelor, stadioanelor etc. Și care le-au indus multora, mai slabi de înger, ideea că pandemia nu există, e doar o gripă cu marketing mai bun, cum zicea un gânditor din distinsa lume a fotbalului. Dacă nu ne omoară virusul, sigur o vor face populismul și ticăloșia.

Publicitate

Tot azi, Camera Deputaților a votat cu voioșie o lege prin care impozitează pensiile speciale. Mai exact, 85% din ce depășește 7000 de lei. Frumos. Discursuri sforăitoare, aplauze. Numai că nu s-a destupat șampania. Vin alegerile și toate partidele, repet, toate, au votat cu entuziasm infantil această lege. După care au venit ciolacii și au slobozit pe gură următoarea zicere: cu acești bani, guvernul poate dubla alocațiile și mări pensiile cu 40%!

Ia să vedem cum stăm. Statul a cheltuit anul trecut cu pensiile bazate pe contributivitate 14,7 miliarde de euro. Echivalent, desigur. Dacă se aplică mărirea aruncată generos de alde Olguța, cu 40%, anul viitor va trebui să scoată, mort-copt, numai pentru plata pensiilor, 22,5 miliarde de euro! 8 miliarde în plus! Euro! Știți cât cheltuiește statul cu pensiile speciale (inclusiv cele ale militarilor și MAI)? Echivalentul a 2 miliarde de euro. Cât s-ar obține prin impozitare? 200? 300? 400 de milioane de euro? Plătești cu banii ăștia și dublarea alocațiilor (circa 1,5 miliarde euro) și majorarea pensiilor (8 miliarde de euro)? Mă opresc aici. Dacă nu va fi atacată la CCR (și va fi!) legea votată miercuri nu va aduce decât echivalentul unui pahar de țuică într-o vadră cu apă. Mai nimic. Doar populism și ticăloșie. Cât cuprinde.

Publicitate
Citește mai mult

Opinii

Alianţa Colegiilor Centenare – organizaţie a elitelor din Învăţământul Preuniversitar

Avatar

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N. ,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Un fapt fără precedent în învăţământul românesc s-a consumat miercuri, 18 iunie 2008, la Colegiul Naţional „Sf. Sava”, din Bucureşti: a fost semnat Actul de Constituire a Asociaţiei Alianţa Colegiilor Centenare.

Publicitate

La întâlnirea organizată de Grupul de Iniţiativă, alcătuit din profesori de prestigiu ai Colegiului Naţional „Sf. Sava”, autori de manuale şi programe scolare, deţinători ai unor distincţii profesionale, dar şi prezenţe consecvente în spaţiul publicistic al presei de specialitate, au participat 27 de colegii şi licee centenare din toate zonele ţării, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Satu Mare, a cărui primă atestare datează de la 1634, sau Colegiul Naţional din Iaşi (1828) ori Colegiile din Oltenia: „Carol I”, „Elena Cuza” şi „Fraţii Buzeşti”, a căror existenţă datează de la 1826, 1833 şi, respectiv,1882, până la nu mai puţin centenarele „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, din Buzău (1867) – reprezentat de ambii directori la eveniment – ori Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, din Tulcea (1883).

Au fost prezente, de asemenea, şi centenarele bucureştene „Matei Basarab” (1859), „Mihai Viteazul” (1865), „Gheorghe Lazăr” (1868), „Gheorghe Şincai” (1892), dar şi Colegiile „Mircea cel Bătrân”, din Constanţa (1896), „Ion Maiorescu”, din Giurgiu (1869), „Dr. I. Meşotă” din Braşov (1869), „D. Golescu” (1894), din Câmpulung-Muscel, „Traian”, din Turnu-Severin (1883), „Petru Rareş” din Piatra Neamţ (1869), „Ferdinand I”, din Bacău (1867), „I.L. Caragiale”, din Ploieşti (1864) etc.

Publicitate

În anul 2020 Alianţa Colegiilor Centenare (ACC) cuprinde 70 de Colegii Naţionale şi Licee, cu o vechime mai mare de 100 de ani.

S-a stabilit ca ACC să fie reprezentată de un Consiliu Director format din 5 membrii, dintre care unul este Preşedinte.

Publicitate

Alegerea Consiliului Director şi a Preşedintelui se face de către Adunarea Generală din 2 în 2 ani.

De la înfiinţare şi până azi, Preşedinte al ACC este prof. George Cazacu de la C.N. ,,Sfântul Sava” Bucureşti, iar membrii ai CD al ACC sunt:

  • Prof. Vasile Nicoara – C.N. ,,Mircea cel Bătrân Constanţa – responsabil zona Dobrogea, Muntenia (2008-2020);
  • Prof. Octavian Polexa – C.N. ,,Dr. Ioan Meşotă” Braşov- responsabil zona Transilvania, Argeş, Crişana, Maramureş (2008-2020);
  • Prof. Cornel Noana- C.N. ,,Unirea” Focsani – responsabil zona Moldova (2012-2020);
  • Prof. Sever Popa – C.N. ,,Mihai Viteazul” Bucureşti responsabil zona Bucureşti, Oltenia, Banat (2014-2020).

Scopul Alianţei, se spune chiar în primul paragraf al Statutului, nu este altul decât acela de a asigura promovarea calităţii în învăţământul românesc, prin creşterea autorităţii şcolii, ca instituţie menită să consacre primatul valorilor intelectuale şi morale, necesare bunului cetăţean. Formula sintetizează astfel un adevărat ideal educaţional, în care ideea de calitate nu mai poate fi gândită în afara ideii de valoare intelectuală şi morală sau, mai direct, de valoare civică. În fond, scopul, asa cum este el formulat, pune degetul pe rana realităţilor şcolii româneşti, căci atenţionează încă o dată forurile decizionale, dar şi lumea şcolii în ansamblu, asupra pericolelor care au devenit evidente: educaţia civică precară, confuzia de valori, examene naţionale nerelevante sau puţin relevante, consecinţa, între altele, a unei slabe capacităţi a şcolii de a se deschide către lumea reală şi de a impune valori. Poate de aceea, între obiectivele clar formulate ale Alianţei figurează şi acela care accentuează ideea de deschidere a membrilor Alianţei către societate, prin organizarea de activităţi comune, inclusiv realizarea de proiecte, de parteneriate cu instituţii social-culturale.

Statutul subliniază, pe de altă parte, intenţia Alianţei de a promova concepte, care au stârnit adesea controverse, precum: flexibilitate în planurile-cadru ale ministerului, programe şcolare minimale cu „posibilitatea completării programelor la nivelul şi la cerinţele de formare şi de dezvoltare specifice elevilor noştri”, selectarea propriilor elevi pe baza unor metodologii proprii, elaborarea, la nivelul Colegiilor membre, a politicilor de dezvoltare instituţională, realizarea unui bacalureat cu autoritate, adecvat elevilor acestor Colegii, elaborarea anuală a unui raport cu privire la starea educaţiei etc.

Obiectivele ACC sunt cuprinse în statut (art.7), care deşi elaborate în urmă cu 12 ani, sunt perfect valabile şi astăzi.

Aceste obiective sunt următoarele:

Publicitate

a) Promovarea flexibilității în alcătuirea planului-cadru de învățământ și a programelor școlare, cu posibilitatea completării programelor la nivelul și la cerințele de formare și de dezvoltare specifice elevilor;

b) Obținerea autonomiei financiare și administrative pentru membrii asociației, inclusiv în recrutarea/selecția personalului didactic;

c) Formularea și aplicarea unor criterii flexibile de salarizare a personalului din învățământ;

d) Selectarea elevilor pe baza unor metodologii proprii;

e) Elaborarea de politici proprii de dezvoltare instituțională;

f) Externalizarea unor domenii ale educației și dezvoltarea activităților extra-curriculare, inclusiv cu taxă;

g) Diversificarea și diferențierea examenului de bacalaureat;

h) Realizarea de parteneriate cu instituții de învățământ superior din țară sau străinătate, în vederea sprijinirii în carieră a absolvenților;

i) Promovarea calității, a performanței, pentru toți membrii asociației;

j) Deschiderea membrilor asociației către societate, prin organizarea de activități comune, inclusiv realizarea de proiecte de parteneriate cu instituții social-culturale;

k) Elaborarea, anual, a unui document, care va fi făcut public, privind starea educației;

l) Instituirea premiului Lykeion, care se va decerna anual, pentru contribuții și rezultate de excelență în domeniul educației.

În anul 2012 ACC primeşte înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I (absolvent în Clasa Palatină de la C.N. ,,Sfântul Sava”, iar din matrie 2018, înaltul patronaj este preluat de Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta.

În aprilie 2019, ACC a încheiat un Contract de Parteneriat cu Academia Română, în scopul elaborării unei strategii comune de modernizare a învăţământului.

Despre această strategie şi alte acţiuni importante ale ACC, vom informa în articolele următoare.

Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>