Connect with us
Publicitate

Social

Românii sunt sedentarii Europei. Doar 2% dintre conaționali fac sport zilnic sau de câteva ori pe săptămână

Publicat

pe

Publicitate

Sedentarismul pare că a pus stăpânire peste țara noastră. Un raport întocmit de Uniunea Europeană arată că doar 2% dintre români practică un sport în mod regulat. Aceleași statistici mai arată că 58% dintre cetăţeni nu merg la sală, iar 22% spun că deşi nu practică niciun sport, fac plimbări lungi sau aleargă în parc, anunță antena3.ro.

Specialiștii atrag atenția că lipsa de mișcare duce la obezitate, iar odată cu aceasta ne putem îmbolnăvi.

„Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc. Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, citat de aceeași sursă.

Specialiștii spun că sportul poate fi cheia unei vieți stabile, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. O greutate corporală optimă este menținută cu ajutorul mișcării, iar acest lucru duce și la o funcționare optimă a organismului. Pentru o viață sănătoasă este recomandat ca oamenii să aibă grijă la alimentație și să facă săptămânal 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense.

Publicitate

Potrivit dcnews.ro, 62% dintre români nu fac sport niciodată. Suntem printre cei mai sedentari europeni, alături de greci și portughezi, iar la polul opus se află danezii și suedezii. În America, 57% dintre elevii de liceu practică un sport de echipă. Și la noi, teoretic, există olimpiada națională a sporturilor școlare, dar prea puțini copii sunt implicați în antrenamente și competiții.

Printre motivele invocate de români pentru lipsa mişcării se numără banii. 300 de lei costă închirierea unei săli de volei sau baschet pentru o oră. Iar pentru un antrenament de box, karate, sau dans, românii trebuie să plătească cel puţin 100 de lei. Abonamentul lunar la sala de fitness pornește de la 150 de lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes