Connect with us
Publicitate

Social

Românii se înghesuie să cumpere iodură de potasiu, de teama unui atac nuclear

Publicat

pe

Publicitate

Românii se înghesuie să cumpere iodură de potasiu de teama unui atac nuclear.

Speculaţiile că războiul ruso-ucrainean ar putea să ajungă la o etapă nucleră au creat panică în rândul oamenilor. Unii şi-au amintit că după explozia de la Cernobîl şi-au administrat iodură de potasiu şi au început să răscolească farmaciile în căutarea acestui medicament, potrivit Adevărul.

De teamă că Rusia ar putea să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina, românii au dat iama în farmacii în căutarea medicamentelor cu iodură de potasiu.

„Şi-au amintit că unii au luat iordură de potasiu după explozia de la Cernobîl, din 1986. Erau alte vremuri”, a declarat pentru „Adevărul” Doiniţa Cocriş, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Suceava.

Publicitate

Ea a adăugat că farmaciile din Suceava nu au stocuri de iodură de potasiu şi chiar dacă ar avea, medicamentele se dau doar pe baza unei reţete.

Doiniţa Cocriş a explicat că oamenii sănătoşi care îşi administrează iodură de postasiu îşi pot pune în pericol sănătatea pentru că această substanţă se acumulează în organism.

„Oamenii caută iodură de potasiu pentru că i-au panicat declaraţiile despre un presupus atac nuclear. Dacă sunt sănătoşi, acest medicament poate să aibă consecinţe foarte grave asupra organismului”, a transmis farmacista.

Joe Biden: Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin

Nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare venite din partea lui Vladimir Putin, spune președintele american Joe Biden. Este reacția venită după ce Kremlinul a ordonat creșterea gradului de alertă pentru forțele nucleare. Potrivit evaluării din acest moment, administrația de la Washington nu vede niciun motiv pentru a-și schimba propriile niveluri de alertă.

Întrebat dacă cetățenii americani ar trebui să fie îngrijorați de izbucnirea unui război nuclear, Biden a răspuns: „Nu”, potrivit Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a spus anterior că Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și schimba nivelurile de alertă nucleară în acest moment.

„Credem că o retorică provocatoare ca aceasta, cu privire la armele nucleare, este periculoasă, crește riscul unor greșeli și ar trebui evitată. Rusia și Statele Unite au convenit de mult timp că folosirea armelor nucleare ar avea consecințe devastatoare și au declarat de multe ori, inclusiv la începutul acestui an, că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Nu avem motive să ne schimbăm nivelurile de alertă”, a spus Psaki.

„Președintele a spus foarte clar că nu intenționează să trimită trupe americane să poarte un război împotriva Rusiei. O zonă de excludere aeriană ar necesita desfășurarea armatei americane pentru a fi pusă în aplicare, ceea ce ar fi duce la un potențial conflict direct și potențial război cu Rusia. Este ceva ce nu intenționăm să facem”, a adăugat ea.

Medic: Cine a cumpărat iodură de potasiu să nu o folosească, excesul poate fi nociv

România a mai trecut printr-un episod similar în 2011. Atunci prof. dr. Constantin Dumitrache declara că iodura de potasiu nu trebuie folosită de către români chiar dacă o procură, întrucât excesul acesteia poate crea probleme de sănătate.

„Iodura de potasiu este recomandată în primele două ore de la producerea unui accident nuclear, întrucât aceasta blochează tiroida şi nu mai absoarbe radiaţiile. După două ore tiroida se blochează în proporţie de 60 la sută şi o parte din radiaţii sunt absorbite, iar administrată la o zi după un accident se blochează în proporţie de 20 la sută”, a spus Constantin Dumitrache.

El a susţinut că, în acest context, utilizarea iodurii de potasiu de către români nu face altceva decât să creeze probleme de sănătate, mai ales că în România, prin iodarea universală a sării, avem în organism deja o cotă de iod care nu trebuie suplimentată excesiv.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes