Connect with us
Publicitate

Social

Românii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor fi obligați să își monteze repartitoare. Noua regulă se va aplica inclusiv brașovenilor

Publicat

pe

O nouă ordonanță aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial vine cu o regulă nouă pentru românii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Aceștia vor fi obligați să își monteze repartitoare pentru căldură, care să poată fi citite de la distanță, până la sfârșitul acestui an. Cei care au astfel de aparate, dar nu permit verificarea de la distanță, trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027. Măsura trebuia să intre în vigoare încă de anul trecut, dar a fost amânată cu un an de Camera Deputaților.

Publicitate

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței, potrivit digi24.ro.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

„Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se mai arată în ordonanță.

Publicitate

La Brașov, în jur de 5.400 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. O veste bună pentru brașoveni este faptul că facturile vor fi mai mici, în această iarnă. Prețul gigacaloriei a scăzut datorită micșorării TVA-ului de la 19 la 5%. Astfel, în loc să plătească 264 de lei pe gigacalorie, brașovenii racordați la sistemul centralizat vor plăti 233 de lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes