Connect with us
Publicitate

Social

Românii care contestă amenda pentru lipsa măștii pierd procesele pe bandă rulantă: ‘Petentul să înțeleagă gravitatea situației provocate de pandemie’

Publicat

pe

Mai mulți cetățeni romani care au fost amendați de Politie sau Jandarmerie pentru că nu au purtat masca de protecție și au contestat sancțiunile în instanță au pierdut procesele, judecătorii reproșându-le lipsa de responsabilitate, arată o anchetă Ziare.com.

Publicitate

Unul dintre cei care au fost amendați pentru nepurtarea măștii este un bărbat din Buzău. Acesta a primit din partea Poliției Locale o amendă de 500 de lei pentru că, în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun, nu a purtat mască.

În plângerea depusă în instanță prin care a cerut anularea amenzii, bărbatul a arătat că „s-a simțit rău, având probleme de sănătate la plămâni, nu a mai putut respira cu masca, simțind nevoia să iau o gura de aer, astfel că a tras spre bărbie masca de protecție, având grija să păstreze distanta sociala fata de ceilalți pasageri”.

Bărbatul a mai arătat că autobuzul nu era dotat cu aer condiționat, nu avea ferestrele deschise iar aerul era irespirabil, afara fiind aproximativ 30 de grade Celsius. În proces, reclamantul a mai arătat că „în autobuzul respectiv mai erau și alte persoane care nu purtau masca de protecție, inclusiv șoferul”.

Publicitate

Petentul, certat de judecător

Judecătoria Buzău a respins cererea de anulare a amenzii, arătând că aceasta a fost aplicată legal. În motivarea sentinței de anulare a amenzii, judecătorul a arătat că „fapta petentului a fost săvârșită în cursul zilei, într-un mijloc de transport în comun în care mai erau prezente și alte persoane, ferestrele acestuia nefiind deschise, pentru a putea circula aerul, pericolul de răspândire al virusului, în atare condiții fiind foarte ridicat”.

„Scopul instituirii unor masuri pentru protejarea cetățenilor, prin purtarea măștii de protecție, a fost generat tocmai de situația actuala în care numărul de îmbolnăviri este din ce în ce mai ridicat, astfel este cu totul de neînțeles faptul că unii cetățeni ignora în continuare aceste măsuri. Astfel, instanță reține că purtarea măștii este una dintre masurile de prevenire și limitare pentru răspândirea virusului SARS-CoV2, măsură care în lipsa respectării de către toți cetățenii, nu își mai atinge scopul, respectiv, limitarea numărului cazurilor de îmbolnăvire”, se arata în sentință Judecătoriei Buzău, care nu este definitivă, putând fi atacata cu apel.

Judecătorul care a pronunțat sentință de menținere a amenzii a mai arătat că bărbatul care a mers fară masca de protecție în autobuz a dat dovada de „indiferență față de dispozițiile legale, o desconsiderare a principiilor ce guvernează legislația în domeniu, gradul de pericol social al faptei fiind ridicat”. „Acest gen de fapte contravenționale este din ce în ce mai des întâlnit și este necesara sancționarea contravențională cât mai adecvata a celor care săvârșesc aceste contravenții, pentru a se realiza scopul preventiv și educativ al sancțiunii contravenționale”, se mai arată în sentință Judecătoriei Buzău.

Amendat după ce a fost prins în piață fară masca

Publicitate

O altă sancțiune de 500 de lei pentru nepurtarea măștii i-a fost aplicată în 28 mai 2020 unui bărbat din Olt, prins făcând cumpărături într-o piață din oraș fară a purta masca de protecție pe față. Bărbatul a contestat amenda în instanță arătând că „este adevărat că era la cumpărături în piață din Tufeni, care este o piață deschisa și nu închisă, și i-a explicat agentului constatator că are probleme de sănătate, iar atunci când poarta masca timp îndelungat se sufoca, întrucât este claustrofob”. Bărbatul a mai arătat că „potrivit ordinului de ministru purtarea măștii este obligatorie în spatii închise și nu în spatii deschise”.

Judecătoria Slatina a menținut amenda arătând că „petentul a creat o stare de pericol, încălcând flagrant scopurile urmărite de legiuitor – anume asigurarea climatului de ordine și liniște publica necesar desfășurării normale a societății, coordonate de solidaritate în vederea contracarării efectelor negative ale crizei generate de Covid -19, asupra sănătății, economiei și situației sociale”.

Judecătoria Slatina, a carei sentință nu este definitiva a mai arătat că „sunt necesare masuri stricte de evitare a contactului direct cu alte persoane, impunând în acest sens, respectarea tuturor măsurilor pentru gestionarea cât mai eficienta a crizei sanitare și limitarea răspândirii virusului, astfel că sancțiunea pecuniară aplicată petentului prin procesul-verbal de contravenție este pe deplin justificată”.

Luat pe sus și amendat cu 1.000 de lei după ce a fost prins fară masca

Un alt proces de anulare a unei amenzi aplicate în baza legii de combatere a efectelor pandemiei a fost deschis la Judecătoria Luduș. Procesul a fost deschis de un bărbat amendat cu 1.000 de lei pentru că, după ce a fost prins fară masca într-un magazin, a refuzat să se legitimeze, iar jandarmii l-au luat pe sus și l-au dus la secția de Politie.

Și în acest caz, judecătorul a menținut amenda arătând că „prin plângerea formulata petentul nu a propus nicio proba de natură să înlăture prezumția de temeinicie a procesului verbal”.
„Petentul a încălcat o măsură de protecție esențială pentru prevenirea răspândirii virusului SARS Cov2 . Într-o atare situație, interesul general primează în fata interesului individual, fiind nevoie de o intervenție ferma din partea agentului constatator, pentru că astfel atât petentul, cât și societatea în general, să înțeleagă gravitatea situației provocate de pandemia de coronavirus și cât de importanta este protecția individuala pentru a preveni agravarea consecințelor acestei pandemii”, arata Judecătoria Luduș în sentință, care nu este definitiva.

Publicitate

Judecătorul a mai arătat că „nu poate să nu remarce atitudinea de nepăsare și lipsa totala de respect atât fata de autoritatea de stat reprezentata prin organele de ordine publica care au acționat în cauza, cât și fata de valorile protejate prin normele contravențional e încălcate, respectiv ordinea și sănătatea publica”.

Amenda dată în bar, anulata pe baza documentelor medicale

Nu toate amenzile date celor care nu au purtat masca au fost menținute în instanță. Pe de o parte, toate amenzile date în baza ordonanțelor militare din starea de urgenta și contestate în instanță în termen au fost anulate pe baza unei hotărâri a Curții Constituționale, inclusiv Politia susținând în procese anularea amenzilor.

Au fost însă și cazuri de amenzi date în baza legii privind combaterea pandemiei care au fost anulate în instanță. Spre exemplu, un bărbat din Slatina, amendat în 10 august 2020 cu suma de 2.500 de lei pentru că nu purta masca de protecție în timp ce se afla într-un bar aflat la parterul unui bloc, a obținut anularea amenzii în instanță.

Bărbatul din Slatina a reușit să anuleze în instanță sancțiunea depunând acte medicale din care reiese că nu poate purta masca pentru că suferă de bronhopneumopatie cronica obstructivă, stadiul IV, care îi generează insuficiență respiratorie cronică.

Publicitate

„Instanță apreciază că aceasta afecțiune face parte din categoria celor care afectează capacitatea de oxigenare. Așadar, întrucât petentul se afla în situația de excepție de la portul măștii de protecție, în mod netemeinic a fost reținută în sarcina să săvârșirea contravenției prevăzute de art. 65 lit. h) din Legea nr. 55/2020”, se arata în sentință Judecătoriei Slatina, care poate fi atacata cu apel.

Sursa Ziare.com

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vivi

    12 noiembrie, 2020 at 10:13 pm

    Amenzile trebuie sa aiba la baza o lege iar legea trebuie sa fie constitutionala deci judecătorii fac abuzuri justificind cu imaginația lor maro decizii aberante cu amenzi aberante. E suficient sa dai o amenda mai mica dar una de infractor mai mult te indirjeste împotriva corupției din sistem guvernata de justitie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes