Connect with us
Publicitate

Fapt divers

România trece la ora de vară, în acest weekend. Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte

Publicat

pe

Publicitate

Se modifică ora, în România, în acest weekend. În noaptea de 25 spre 26 martie, vom schimba ceasurile, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00. Practic, ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an pentru că va avea doar 23 de ore. Scopul acestei modificări este ca oamenii să beneficieze mai mult timp de lumina naturală a soarelui.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.

Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.).

În 2019, Uniunea Europeană a primit o propunere pentru renunțarea la această schimbare de oră, însă multe țări s-au opus unei astfel de decizii. Anul 2021 ar fi trebuit să fie ultimul în care oamenii să facă această schimbare de oră, dar toate statele trebuiau să informeze Uniunea Europeană despre decizia lor. Pandemia de covid-19 a amânat luarea unei astfel de decizii, iar acum războiul dintre Rusia și Ucraina ar mai putea întârzia luarea unei hotărâri.

Publicitate

Inclusiv în Parlamentul României a fost depusă o propunere legislativă pentru renunțarea la ora de vară și păstrarea orei de iarnă, însă aleșii nu au luat până acum nicio hotărâre în legătură cu acest subiect.

La nivel mondial, 70 de țări au introdus ora de vară. Aceasta nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului, dar nici Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes