Eveniment
România, țara copiilor agresați sexual. Un copil este abuzat în fiecare zi. Un caz tulburător a ieşit la iveală la Braşov în urmă cu doar câteva zile

În România, zilnic, un copil este violat sau agresat sexual. O dată la trei zile, un copil cade victimă traficului de persoane. Iar 85% dintre plângerile de violenţă sexuală împotriva copiilor sunt clasate, din lipsă de probe. Sunt datele de la care pleacă un proiect de prevenire a abuzurilor sexuale asupra minorilor.
În fiecare an, în România se anchetează în jur de 9.000 de cazuri de abuz împotriva copiilor, însă dintre acestea mai puțin de 15% ajung în instanță, transmite Digi24.
Reamintim că în urmă cu doar câteva zile un caz tulburător a ieşit la iveală şi la Braşov. O femeie, împreună cu soțul ei sunt acuzați că și-ar fi abuzat sexual fiul în vârstă de trei ani. Coșmarul a început pe când micuțul împlinise doar un an de viață. Părinții ar fi avut comportamente sexuale deviante, iar mama și-ar fi satisfăcut poftele bolnave cu copilul, în timp ce tatăl ar fi filmat cu telefonul mobil partidele de sex.
Timp de doi ani, micuțul ar fi fost abuzat constant, fără ca părinților să le pese de consecințe. Dar aventurile lor s-ar fi încheiat brusc în momentul în care în familie ar fi început să apară neînțelegeri. Adulții ar fi vrut să divorțeze, iar lupta pentru custodia băiețelului era uriașă. Ambii părinți voiau să își crească separat copilul.
Individul a mers la poliție și a arătat imaginile din timpul partidelor de sex între mama copilului și bebeluș. Oamenii legii au aflat că filmările erau făcute chiar de tatăl băiatului, cel care a și fost să facă plângere. Anchetatorii nu au stat pe gânduri și i-au reținut pe loc pe cei doi indivizi. În luna martie procurorii DIICOT au descins la domiciliul familiei, acolo unde au făcut percheziții și au găsit imaginile compromițătoare. Părinții băiatului au fost arestați preventiv, iar săptămâna trecută a fost prelungită această măsură cu încă 30 de zile.
Fundaţia World Vision România, alături de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – Vedem Just şi ECPAT Norvegia, lansează proiectul JUSTinACT, care îşi propune să contribuie la prevenirea şi combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor. Aceasta în contextul în care, conform datelor oficiale furnizate de instituţiile juridice pentru anii 2019-2021, a crescut îngrijorător numărul agresiunilor sexuale asupra minorilor: peste 2000 de minori au fost victime ale infracţiunilor privind viaţa intimă.
„Continuăm să acuzăm victimele. Asta mi se pare cel mai greu de acceptat! Dacă ne uităm la ce s a întâmplat cu pornografia infantilă, in ultimii 3 ani s-a triplat! Doar 4% dintre cei care raportează cazurile de abuz spun că beneficiază de serviciile de care au nevoie”, spune Mihaela Nabăr, inițiatoarea proiectului.
Scopul principal al proiectului este combaterea abuzului sexual asupra copilului prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor şi a capacităţii unor segmente-cheie (profesori şi părinţi) de a identifica diferitele forme de abuz la adresa copiilor. Publicul-ţintă constă într-un număr de circa 10.000 de copii şi părinţi din mediul rural, acolo unde informaţiile despre abuzurile sexuale şi conştientizarea acestei probleme sunt la un nivel scăzut.
„Ar trebui să ne producă un șoc, un cutremur. În cazul copiilor mici ca vârstă, desenează monștri, oameni desfigurați, fac desene care sunt agresive, exprimându-și, astfel, furia și groaza. Acești copii vor fi viitorii adulți mutilați psihic, potențiali agresori, candidați la o supraviețuire tristă. Traumele lasă urme adânci, schimonosesc comportamente sau le imprimă un profund sentiment de rușine”, spune Mihaela Sahlean- Apetroaiea, doctor în psihologie.
„Foarte multe abuzuri sexuale se întâmplă în familie, aproximativ 65%. Magistrații continuă să se îndoiască de mărturiile copiilor pentru că, de cele mai multe ori, toată presiunea se află pe victime. Numărul de specialiști pe care școala îi are acum e cel puțin insuficient. Sunt foarte vagi atribuțiile pe care consilierul școlar le are și felul lui de pregătire nu îi permite să identifice acești indicatori de abuz sexual în privința copiilor”, spune Mihaela Chiper, de la Asociația pentru victimele infracțiunilor sexuale.
„Proiectul România Educată are ca finalitate o lege a educației. În această lege a educației, numărul maxim de elevi pentru un consilier școlar cu dublă competență va fi de 1 la 500. Acel consilier să rămână în școală, să cunoască mediul de învățare, problemele elevilor”, spune Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
-
Administrațieacum 2 zile
FOTO / 150 de ani de când primul tren a oprit la Brașov
-
Fapt diversacum 3 zile
Cadou de la RATBV pentru toți piticii din Brașov. Timp de 10 zile va circula „Autobuz al copiilor”
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, din Brașov. Două maşini şi o motocicletă implicate
-
Evenimentacum 3 zile
Hoţi specializaţi în furat boxe din magazinele din Braşov. După ce au fost prinşi, au bătut un agent de pază
-
Administrațieacum 2 zile
Veşti bune pentru pensionarii din Braşov. Vor merge gratuit cu autobuzele RATBV
-
Utilacum 2 zile
Alertă alimentară: un produs consumat de români, retras de la comercializare. Se recomandă distrugerea
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Doi turiști din Olanda au rămas blocați în masivul Făgăraș. Ei și-au petrecut noaptea pe munte, într-o zonă foarte periculoasă
-
Socialacum 2 zile
VIDEO / Un martor din dosarul DNA în care este cercetat fostul primar din Ghimbav a fost snopit în bătaie, în plină stradă. A fost bătut e un temut interlop din Olt