Connect with us
Publicitate

Interviurile Brasov.net

România lui 1 Decembrie – Radiografia unei țări inexistente pe harta turismului mondial

Publicat

pe

Brand de țară: România! Un ținut pe cât de bogat în frumuseți, pe atât de slab promovat și puțin vizitat de străini. De ce se întâmplă asta? Pentru că nu știm cine suntem, nu știm ce avem bun și valoros în țară, așadar nu știm ce să vindem! Și dacă am reuși să vindem și ne-am trezi cu turiștii buluc peste noi, ce-am face cu ei?

Publicitate

Sunt concluziile trase de specialista în Comunicare @Raluca Feher, invitată în ediția specială de 1 Decembrie a Interviurilor Brasov.net – De vorbă despre tine.

Avem munți și pârtii de ski, dar nu putem concura cu Austria. Avem mare și litoral, dar nu putem concura cu Bulgaria sau Grecia. Avem o Deltă, de care ne batem joc. Avem în continuare nume mari care fac să se mai audă și de noi din când în când, pe ici colo. Și … cam atât. Într-o țară fără chelneri, fără drumuri, cu un sistem de transport feroviar la pământ, cu hoteluri scumpe și monumente lăsate în paragină și pentru care Cultura este singurul minister pentru care nu se bate niciun partid, nu e de mirare că de 30 ani de ani nu reușim să ne vizităm nici măcar noi înșine, darămite să-i mai convingem și pe alții să o facă.

Niciun ministru al Turismului de după Revoluție nu s-a gândit să adune la o masă cele mai luminate minți în publicitate din țară și să le ceară să gândească o campanie de promovare a României. Singurele tentative – Parcul Dracula al lui Dan Matei Agathon și Frunza Elenei Udrea au fost făcute românește, cu firme de casă, la care cineva cunoștea pe cineva. Drept dovadă, rezultatul: un eșec mai mare ca altul.

Publicitate

Speranța a rămas în micii antreprenori, care și-au făcut afaceri în turism și își atrag clienții în nume propriu. Au identificat locații inedite și activități atractive și se ocupă personal ca ai lor musafiri să se simtă bine în vacanță.

Dar dacă un american sau australian ar ateriza mâine în România și ar întreba stânga – dreapta ce e de făcut pe aici, cine și ce i-ar răspunde?

Mai trist este că, în ziua de azi, nici nu mai știi ce să mai pui lângă România. Poate doar nevaccinații – să vină turiștii ca la Cernobîl, îmbrăcați în costume de protecție, să ne vadă cât de breji suntem.

Și atunci, stai și te întrebi: care să fie oare logica unui guvern care ar putea face bani frumoși din turism să prefere să se împrumute la nesfârșit sau să-și țină poporul la limita subzistenței decât să investească în promovare și dezvoltare turistică?

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes