Connect with us
Publicitate

Eveniment

România, cel mai mare exportator de trofee din Europa. Cei mai mulți urși au fost vânați în Brașov, Covasna și Harghita

Publicat

pe

Publicitate

Derogările pentru împușcarea urșilor au făcut ca țara noastră să devină principalul exportator de trofee din Europa. Chiar dacă uciderea urșilor bruni a deveni ilegală din 2016, autoritățile au legalizat vânătoarea de trofee prin sutele de derogări date de-a lungul anilor, scriu jurnaliștii Mindcraft Stories, citați de libertatea.ro.

Raportul Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice arată că în România tăriesc între 6.425 și 7.200 de urși, pe o suprafață de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. În urmă cu cinci ani ministrul mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, a declarat ilegală vânătoarea la carnivorele mari (urși, lupi, râși și pisici sălbatice), dar autoritățile au găsit portițe pentru uciderea unor exemplare. Deși animalele aveau statut de specie protejată încă din 2007, responsabilii au acordat derogări pe bandă rulantă. Până în 2016 se permitea vânarea a peste 300 de exemplare pe an, în medie. În ultimii doi ani, în schimb, numărul derogărilor a scăzut la 104.

Jurnaliștii libertatea.ro mai spun că între 2014 și 2018 România a fost principalul exportator de trofee cu o medie de 31 de exemplare pe an, conform unui raport al vânătorilor de trofee în Uniuea Europeană. Cele mai multe derogări de vânătoare s-au dat în județele Harghita, Covasna și Brașov.

Specialiștii spun că urșii ar putea fi uciși doar când apar conflictele între animale și oameni, dar în condiții specifice și după metode științifice. Adică atunci când o specie devine periculoasă pentru alte specii, iar flora și fauna trebuie protejate, când apar pagube pentru culturi, animale domestice, păduri și pescării sau atunci când exemplarele sunt folosite pentru cercetare și educare.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes