Connect with us
Publicitate

Administrație

România ar putea fi împărțită în 12 județe. Un deputat brașovean a depus în Parlament un proiect pentru reforma teritorial – administrativă a țării

Publicat

pe

sursa foto: facebook.com / Tudor Benga
Publicitate

12 județe ar putea avea România, în următorii ani. Ideea aparține deputatului brașovean Tudor Benga, care a depus în Parlament un proiect pentru reforma teritorial – administrativă a țării. Pe pagina oficială de Facebook, Benga a detaliat planul său legat de reorganizarea României.

„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalități însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului”, a scris Tudor Benga, în postarea de pe contul său de Facebook.

Parlamentarul spune că partidele aflate la guvernare nu ar fi interesate de o reformă administrativă a României. Benga consideră că ar fi nevoie de o reducere a numărului de județe de la 41, plus Bucureștiul, la doar 12 județe.

„Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid. Am propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi. Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, a mai declarat Benga.

Publicitate

Și Camera de Comerț și Industrie a României a venit cu o propunere asemănătoare. Conducerea CCIR a propus reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile publice deconcentrate ar trebui să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Reprezentanții CCIR fac un apel către autoritățile Statului Român cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat. Aceștia își exprimă îngrijorarea față de situația bugetară prezentată de către Ministerul de Finanțe, context în care România riscă să piardă cele mai importante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes