Connect with us
Publicitate

Economic

România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană și lider la exportul de porumb

Publicat

pe

România este al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franța, și, totodată, principalul exportator de porumb al Uniunii, conform datelor publicate marți de Comisia Europeană, informează Reuters. Astfel, în sezonul 2021/2022, Franța a exportat o cantitate de 8,276 milioane de tone de grâu, iar România o cantitate de 6,388 milioane de tone.

Publicitate

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a încheiat la data de 30 iunie, au urcat cu 6,8%, până la 27,47 milioane tone, de la 25,71 milioane tone în sezonul 2020/21, arată datele publicate de Comisia Europeană.

De asemenea, datele Comisiei Europene arată că exporturile de porumb ale UE aproape s-au dublat, ajungând la 5,994 milioane de tone în sezonul 2021/22, de la 2,833 milioane de tone exportate în sezonul precedent. La acest capitol, România este lider incontestabil în UE în condiţiile în care a exportat 4,298 milioane de tone de porumb, adică peste 71% din totalul de 5,994 milioane de tone de porumb exportate de blocul comunitar în sezonul care tocmai s-a încheiat, informează Agerpres.

Porumbul este totuşi un produs pentru care UE este un net importator, în special pentru a-şi putea hrăni efectivele de animale. Importurile de porumb ale UE în sezonul 2021/22 s-au ridicat la 16,37 milioane tone, în creştere cu 7,6% de la 15,22 milioane tone în sezonul precedent. Jumătate din porumbul importat de UE în sezonul 2021/22 a venit din Ucraina.

Publicitate

În schimb, la orz exporturile Uniunii Europene au scăzut cu 6,1% în sezonul 2021/2022, până la 6,97 milioane de tone, de la 7,42 milioane de tone în sezonul 2020/21. Şi în acest caz, România a fost al doilea mare exportator de orz din UE, cu 1,735 milioane de tone exportate, fiind devansată tot de Franţa, cu 3,314 milioane de tone de orz exportate în sezonul 2021/2022.

Comisia Europeană subliniază că aceste date se bazează pe cifrele vamale furnizate de cele 27 de state membre UE şi este posibil să fie revizuite în săptămânile următoare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Observator

    6 iulie, 2022 at 10:49 am

    Inca o demagogie si o situatie revoltatoare ! Cu alte cuvinte ,al doilea cel mai mare exportator de grau din UE are un pret la paine care a batut toate recordurile,adica piinea alba (sortimentul cel mai ieftin si cel mai uzual ) a ajuns la aproape 10 Lei kilogramul ,adica 2 Euro !!! De altfel ,la cat de tembeli sintem stam si ne uitam cum marii traderi de cereale,bineinteles straini,vand tot graul iar noi stam si ne uitam cum painea se tot scumpeste,urmand probabil prin toamna o noua scumpire de 20% ,cauzata bineinteles de pretul petrolului si razboiul din Ucraina,lozincile preferate acum si nu din cauza ca sintem niste imbecili ! Cat despre porumb,ce sa mai zicem,nu se mai maninca atata mamaliga,iar in conditiile in care 80% din consumul intern de carne e asigurat din import,nu mai avem ce animale sa hranim ,adica tot mai putini porci si ingrijorator de putine vaci ;probabil ca la oi stam mai bine,pentru ca ele saracele mananca iarba si nu ne fac paguba la porumb ; ma mir ca smecherilor din Occident nu le-a venit idea sa exporte si iarba ca sa lase si oile fara hrana pentru ca la paine sint pe cale de a reusi sa faca din aceasta un produs de lux si prohibitiv iar fraierii de romani stau si se uita si nu stiu amaratii ce li se intampla !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes