Connect with us
Publicitate

Economic

Roboţii vor elimina 85 de milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, în contextul pandemiei, relevă un studiu al Forumului Economic Mondial

Publicat

pe

Roboţii vor elimina 85 de milioane de locuri de muncă în cadrul companiilor mijlocii şi mari în următorii cinci ani în contextul în care pandemia de COVID-19 accelerează schimbările de pe piaţa muncii, ceea ce riscă să amplifice inegalităţile, relevă un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Reuters.

Publicitate

Sondaje realizate în rândul a aproape 300 de companii globale arată că patru din cinci directori accelerează planurile de a digitaliza munca şi de a introduce noi tehnologii, anulând progresele în privinţa angajărilor înregistrate după criza financiară din 2007-2008, potrivit agerpres.ro.

„COVID-19 a accelerat venirea viitorului în privinţa muncii”, a declarat directoarea WEF, Saadia Zahidi.

În privinţa lucrătorilor care ar urma să îşi păstreze posturile în următorii cinci ani, aproape jumătate vor trebui să înveţe noi calificări, iar până în 2025 angajatorii vor împărţi egal munca între oameni şi maşinării, subliniază studiul.

Publicitate

În general, crearea de locuri de muncă încetineşte, iar eliminarea de posturi se accelerează, în contextul în care companiile din întreaga lume folosesc mai degrabă tehnologia decât angajaţi oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate şi pentru sarcini administrative.

Vestea bună este că vor apărea peste 97 de milioane de locuri de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, în industrii tech precum inteligenţa artificială şi în crearea de conţinut, a precizat Forumul Economic Mondial, care îşi are sediul la Geneva.

„Sarcinile unde oamenii îşi vor putea păstra avantajele (în faţa maşinăriilor – n.r.) sunt managementul, consilierea, luarea de decizii, gândirea, comunicarea şi interacţiunea”, arată studiul.

Va creşte cererea pentru lucrătorii care pot acoperi posturi în economia verde, în domeniul datelor inovatoare şi în cel al gestionării funcţiilor inteligenţei artificiale şi care îşi pot asuma roluri în inginerie, ‘cloud computing’ şi dezvoltare de produse.

Aproximativ 43% dintre companiile chestionate s-au declarat pregătite să îşi reducă forţa de muncă în urma integrării tehnologiei, 41% intenţionează să îşi extindă folosirea de contractori, iar 34% iau în considerare extinderea forţei de muncă datorită integrării tehnologiei, mai relevă studiul.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes