Connect with us
Publicitate

Util

Risc ridicat de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş. La Bâlea Lac stratul de zăpadă a trecut de 2,6 metri

Publicat

pe

Meteorologii avertizează că este risc mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraşului, unde la Bâlea Lac se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din judeţ, de 266 de centimetri.

„La peste 1.800 m, stratul depus prin acumulare este consistent şi depăşeşte pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanţii nordici, fiind depus peste stratul mai vechi şi îngheţat odată cu scăderea accentuată a temperaturilor. În profunzime sunt straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Ninsorile din următoarele 24 de ore vor mai depune doar un strat mic de zăpadă uşoară. Datorită greutăţii zăpezii deja căzute, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena şi straturi mai vechi în avalanşe, iar acestea pot coborî şi la altitudini de sub 1.800 m”, se arată în Buletinul nivometeorologic emis de meteorologii sibieni.

Sub altitudinea de 1.800 de metri în munţii Făgăraş, riscul de producere de avalanşe este mai mic, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, potrivit meteorologilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes