Connect with us
Publicitate

Util

Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş! Nivelul a fost ridicat la 4 din 5

Publicat

pe

Publicitate

Este risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Riscul de avalanșă este mare, de nivel 4 din 5, în Munții Făgăraș, Parâng-Șureanu, potrivit Buletinului nivometeorologic al Administrației Naționale de Meteorologie, valabil până miercuri seară.

În Munții Făgăraș, la peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.

La Bâlea-Lac, în munții Făgăraș, situat la 2.034 de metri, stratul de zăpadă este de aproape 3 metri

Publicitate

S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Cu o zi în urmă, pe 4 aprilie, stratul de zăpadă era, în mai multe masive muntoase din Carpaţii Meridionali, între 1 și 3 metri.

  • 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Țarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm
    la Păltiniș, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal și 14 cm la Sinaia
  • Carpaţii Orientali – 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuți, 36 cm la Bucin, 17 cm la Penteleu
  • Carpaţii Occidentali – 19 cm la Vf. Vlădeasa, 17 cm la Băișoara, 10 cm Semenic, 4 cm la Stâna de Vale.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes