Connect with us
Publicitate

Eveniment

Risc mare de avalanșă, în munții Făgăraș. Meteorologii spun că probleme pot apărea și în alte masive din țară

Publicitate

Publicat

pe

Încălzire accentuată a vremii, din ultimele zile, ar putea provoca avalanșe serioase în munții din România. Meteorologii au anunțat că în masivul Făgăraș este risc mare de producere de avalanșă, adică de grad 4, pe o scară de la 1 la 5.

Publicitate

La peste 1800 m, insolația și valorile termice mai ridicate din cursul zilei au favorizat tasarea stratului cu 7-10 cm. Zăpada cu rezistență foarte scăzută, prezentă în partea superioară a stratului, măsoară pe alocuri 20-30 cm, sub aceasta se află un strat de 30-40 cm cu rezistență de asemenea mai scăzută, dar a căror cristale au legături slabe între ele. Sub aceste straturi puțin rezistente se află o crustă mai veche de gheață, care constituie un plan de alunecare și declanșare a avalanșelor.

În zonele de creastă se întâlnesc cornișe de dimensiuni considerabile și plăci mai consistente de vânt îndeosebi pe versanții sudici și vestici. Pe văi și în zonele adăpostite se mențin depozite însemnate de zăpadă, care depășesc în unele locuri 3-4 metri. Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă consolidată. Se mențin condițiile de declanșare spontană a avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară sau a plăcilor de vânt, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m, pe fondul insolației și a temperaturilor diurne ușor pozitive, stratul de zăpadă s-a umezit ușor la suprafață, iar în condițiile unor temperaturi negative din cursul nopții se vor forma cruste de gheață la suprafață. Încălzirea vremii va determina umezirea suplimentară a stratului și îngreunarea acestuia. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, pe alocuri consistent, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mai mari în zona 1600-1800 m. Avalanșele se pot declanșa atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări.

Publicitate

Meteorologii au emis avertizări și în alte masive. În munții Bucegi, Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei, Călimani – Bistriței – Ceahlău este risc însemnat, de gradul 3. În schimb, în munții Vlădeasa – Muntele Mare riscul este moderat, de gradul 2, spun meteorologii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes